Koronavírus: Nagyon lassan nyit Lengyelország, ha visszaerősödik a vírus újra tilalom lesz

A lengyelek óvatosabban, lassabban látnak hozzá a járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéséhez, és egyelőre nem vezetnek be oltási igazolványt.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő bejelentette. hogy újra kinyithatnak az éttermek az országban – derült ki a Business Insider Polska jelentéséből, amit a Napi.hu szemlézett.

 

A lengyel tervek szerint első fázisban május 15-én nyithatnak a teraszok, majd második fázisban május 29-én a belső terek is.

 

Az enyhítéseknél nagy hangsúlyt fektetnek a terhelési határra, ami azt jelenti, hogy a helyek csak vendég kapacitásuk 50 százalékát fogadhatják majd be, május 29-e után is.

 

Ha a számok visszaerősödnek vagy ha az indiai mutáns elszabadul, akkor ismét jön a tilalom

 

– mondta a lengyel kormányfő.

 

Továbbra is marad az országosan elrendelt kötelező maszkviselés, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés.

 

Más intézmények június 3-án nyitnak, kivéve az iskolák, mert azok maradnak tanév végéig digitális oktatás alatt.

 

A zárt helyek felkereséséhez nem lesz szükségük a lengyeleknek védettségi igazolványra, mivel náluk egyelőre nem vezettek be ilyen iratot és nem is tervezik.

 

Morawecki szerint ebben a kérdésben nagy a nyomás rajtuk, de a kormány álláspontjának kialakítását az unió más országainak döntése is befolyásolja. Tisztában vannak azzal, hogy a többi uniós állam korlátozásokkal akadályozhatja a lengyel állampolgárok mozgását.