Koronavírus: Óriási a baj Romániában

Romániában összesen hat szabad intenzív terápiás ágy maradt – mondta Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter az után, hogy közölték: 1531 koronavírus fertőzött szorul intenzív terápiás ellátásra.

A Digi24 információ szerint Bukarestben egyetlen szabad ágy sincs. A miniszter jelezte: napról-napra egyre többen kerülnek kórházba; jelenleg 11875 Covid-betegről kell gondoskodni.

A kórházakban 94 gyermeket is ápolnak, tizenhatot intenzív osztályon, közülük négyen vannak lélegeztetőgépen.

A tárcavezető hangsúlyozta: a minisztérium azon dolgozik, hogy az állapotának megfelelően mindenkinek jusson ágy – írta a Transindex.ro.

Florin Cîţu kormányfő kijelentette: el kell érni, hogy legalább 1600 intenzív terápiás hely legyen az országban.

A miniszterelnök értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a statisztikák szerint a napi új fertőzések száma már nem növekedik, sőt, enyhe csökkenés figyelhető meg, ám „némileg ellentmondásosan”, emelkedik az intenzív terápiára kerülő páciensek száma.

A kormányfő szerint arra kell koncentrálnunk, hogy „átmenjünk ezen a hullámon”, amely – meglátása szerint – mintegy két-három hónapig fog tartani. Hozzáfűzte: fel kell gyorsítani az oltási kampányt, ezért április 15-étől napi százezerrel nő a beoltott emberek száma. Ezen a héten újabb 171 oltóközpont nyílik Romániában. Citu megjegyezte: annyi vakcina van, hogy május végéig ötmillió embert olthatnak be.