Koronavírus: Összeomlott a cseh egészségügy, drasztikusan terjed a brit és a brazil mutáns Lengyelországban (Nemzetközi körkép)

– Csehország

A mintegy 10,7 milliós lélekszámú Csehországban azzal kalkulál az egészségügyi miniszter járványügyi szakértők várakozásai alapján, hogy a jelenlegi napi 13-15 ezer új koronavírus-fertőzött száma csaknem 20 ezerre ugorhat a közeljövőben.

Jan Blatný azt mondta: a cseh kórházak kapacitásaik felső határához érkeztek, a prágai kormány Németországhoz és Lengyelországhoz fordul segítségért.

A miniszter szerint néhány tucatnyi cseh beteg elhelyezését kérnék a szomszédos országok kórházaiban. Berlin és Varsó is jelezte, hogy készek eleget tenni Prága kérésének. A cseh kórházakban mintegy 6900-7000 Covid–19-beteget kezelnek, közülük több mint 1400-nak súlyos az állapota. Az intenzív osztályok ágykapacitásának már csak alig 14 százaléka szabad. Blatný hangsúlyozta: feltétlenül szükség van a szigorításokra, írta az ujszo.com.

A cseh kormány a súlyosbodó koronavírus-járvány miatt az eddigi legszigorúbb járványügyi korlátozásokról döntött csütörtökön késő este.

Andrej Babiš miniszterelnök elmondta: hétfőtől kezdve három hétre betiltanák a lakosság szabad mozgását az egyes járások között, bezárnák az iskolákat, az óvodákat és a még nyitvatartó üzletek egy részét is.

Az iparvállalatok működését nem fogják korlátozni, de minden egyes munkahelyen kötelező lesz a legalább FFP2-es kategóriájú légzésvédő maszk viselése. Az alkalmazottakat tesztelik; az állam havi négy tesztet fizet a cégeknek, egy tesztre és alkalmazottra lebontva 60 koronát.

A bejelentett óvintézkedések bevezetésének feltétele, hogy a képviselőház pénteken jóváhagyja a kormány beadványát a szombat éjfélkor lejáró szükségállapot 30 napos meghosszabbítására vagy új szükségállapot kihirdetésére.

 

– Lengyelország

Szombattól csak negatív koronavírusteszttel lehet belépni Lengyelországba Csehország vagy Szlovákia felől, jelentette be szerdai sajtóértekezletén Adam Niedzielski, lengyel egészségügyi miniszter – írta meg a lengyel TVN24 és a (pap.pl).

Hozzátette:

a cseh-lengyel, illetve a cseh-szlovák határ átlépését szombattól kötelezően tíznapos karantén követi, ez alól csak a negatív (antigén vagy PCR) vírusteszt vagy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák mindkét dózisával történt beoltásról szóló igazolás mentesít.

Tehát azokra a magyarokra,

akiket Sinopharm, vagy Sputnyik-V vakcinával oltottak, szintén karantén vár.

Lengyelországban szintén szombattól korlátozzák a száj és orr eltakarását szolgáló eszközök körét, mégpedig úgy, hogy csak a szájmaszkot ismerik el hatékonynak. A sálat, arcpajzsot maszk nélkül nem fogadják el, aki alkalmazza az akár 1500 zlotyis büntetést is kaphat.

A szájat és az orrot eltakaró maszk országosan mindenhol kötelező viselni. A maszk viselésének mentessége csak a 3 éven aluli gyermekek mentesülnek.

Az északkelet-lengyelországi Varmia-Mazúriai vajdaságban újból bevezetik a február 12-től országszerte feloldott korlátozásokat, ismét bezárnak a szállodák, a bevásárlóközpontok, a kulturális intézmények és a sportuszodák.

Az intézkedésekre azért van szükség, mert a térségben az újonnan fertőzöttek száma jobban növekszik, mint a 16 másik vajdaságban.

Míg országszerte a múlt héten átlagosan napi 20 új fertőzöttet regisztráltak 100 ezer lakosra, Varmia-Mazúriában 45-öt.

A mai napon több mint 11 ezer új fertőzést regisztráltak, aminek több mint 30%-a brit, 7%-a brazil mutálódott törzsű vírus volt.

A mai napon több mint 250 elhunyt betegről számolt be a lengyel egészségügyi kabinet

A mai és a holnapi napon újabb szigorításokat és intézkedéseket jelentenek be. Ugyanis hasonlóan magas szintre emelkedett a fertőzöttek száma Pomorskieban, Dolny-Slaskban is.

 

– Szlovákia

Szlovákiában a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) által vizsgált minták körülbelül 72 százalékában kimutatták ki a koronavírus brit mutációját a második országos vizsgálat során. Az ÚVZ összesen 2384 klinikai mintát vizsgáltak PCR-teszttel.

A jóval gyorsabban terjedő brit mutáció annyira megdobta az esetszámokat, hogy a szlovák egészségügy a héten az összeomlás szélére került. A V4 országok szerdai krakkói találkozóját követő sajtótájékoztatón Igor Matovič kormányfő elismerte, hogy Szlovákia világelső a járvány miatti elhalálozások számában. A szlovák kormány aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét szerdán, orvosokat és nővéreket kért az uniós tagállamoktól. Eddig Magyarország, Ausztria és Lengyelország jelezte, hogy kész segíteni.

A Szlovák Tudományos Akadémia virológusa a héten jelentette be azt is, hogy  a koronavírus új, dél-afrikai változata már szintén elterjedhetett az országban. A dél-afrikai változat nem csak fertőzőbb, de ellenállóbb is az immunválasszal és a védőoltással szemben. (Paraméter)

 

– Ukrajna

Már második napja van 8 ezer fölött az ukrajnai új Covid-fertőzöttek száma.

A TEGNAPI 8147 UTÁN MA REGGELRE 8003 ÚJ FERTŐZÖTTET VETTEK NYILVÁNTARTÁSBA,

 

így már egymillió 333 ezer fölé nőtt az esetszám.

Az elmúlt napon 2762 embert vittek kórházba. Csak az utóbbi 24 órában 146 beteg lelte halálát a gyilkos kórban, a járvány kezdete óta már 25 742 fertőzött életet követelte a koronavírus, írta a karpathir.com.

Ukrajnában nemcsak a kommunális hulladékkezeléssel, de a fertőzésveszélyes eszközök megsemmisítésével is gondok akadnak.

Az aktív betegek száma meghaladja a 144 ezret. A legtöbb fertőzöttet Ivano-Frankivszk, Vinnyica megyékben és Kijevben találták.

Az elmúlt 24 órában 3 206 koronavírussal fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában.

Megérkezett Kárpátaljára az első szállítmány az Oxford/AstraZeneca (Covishield) koronavírus elleni vakcináiból – olvasható a karpataljalap.net portálon. Kárpátalja összesen 14 500 dózist kapott. Először Covid-osztályok egészségügyi dolgozóit oltják be, majd a bentlakásos iskolák dolgozóit és lakóit, illetve az idősek otthonában élőket és gondozóikat.

Ukrajna további ötmillió adag koronavírus elleni oltóanyagot rendel meg az amerikai NovaVax cégtől. Összesen 15 millió vakcinát kap Ukrajna Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter bejelentése szerint – írta a karpatalja.ma.

A vakcinák júliustól érkezhetnek Ukrajnába. Sztepanov hozzáfűzte: az AstraZeneca oltóanyagokat a napokban meg kell kapnia Ukrajnának, azokkal elsőként Zsitomir, Kijev, Csernyihiv, Cserkasziv, Poltava és Vinnyica megyében, valamint Kijevben élő embereket oltanak be.

 

– Szerbia

Idén még nem volt ennyi új koronavírus-fertőzött, egy nap alatt, Szerbiában. Az elmúlt 24 órában csaknem 3600 pozitív esetet regisztráltak, több mint 15 ezer tesztből. A Covid-19 miatt 15 ember veszítette az életét.

A szerbiai válságstáb pénteki ülésén mindenképpen az óvintézkedések szigorításáról dönt majd – mondta Mijomir Pelemiš járványügyi szakember. A válságstáb tagja hangsúlyozta: az embereknek fel kell készülniük a szigorításokra, mivel sokan megfeledkeznek a jelenleg is hatályban lévő járványügyi szabályokról, a maszkviselésről, a távolságtartásról, és a gyülekezési korlátozásról zárt térben.

Élvezhető lesz a dalmát tavasz – feltéve, hogy nem romlik a járványhelyzet. Legutóbb 544 új beteget azonosítottak.

Srđa Janković immunológus, aki szintén a válságstáb tagja, a Szerbiai RTV műsorában azt mondta, hogy a hétvégék jelentik a legnagyobb gondot, amikor a polgárok a leginkább elengedik magukat.

Az új koronavírus betegek száma több mint a duplája az egy héttel ezelőttinek.

Ezért a válságstáb pénteken javasolni fogja, hogy

HÉTVÉGÉN CSAK AZ ALAPVETŐ KÖZSZÜKSÉGLETI CIKKEKET ÁRUSÍTÓ ÜZLETEK, A GYÓGYSZERTÁRAK ÉS A BENZINKUTAK TARTHASSANAK NYITVA

 

–  írta a PannonRTV.

A szerbiai válságstáb dönthet a szerbiai síközpontok bezárásáról is – közölte Mirsad Đerlek. Az egészségügyi minisztérium államtitkára, a szerbiai válságstáb tagja jelezte: támogatja azt a javaslatot, hogy a bezárásokat szelektív módon kell alkalmazni, mert szerinte nem kell büntetni azokat, akik betartják az óvintézkedéseket.

Szerbia megelőzte az Amerikai Egyesült Államokat, így az ötödik helyen áll a világban az egymillió lakosra jutó oltások számában –  írta a vajma.info.

A BEOLTOTTAK ABSZOLÚT SZÁMÁT VIZSGÁLVA, SZERBIÁBAN TÖBB AZ ÚJRAOLTOTT POLGÁR, MINT MAGYARORSZÁGON, SZLOVÉNIÁBAN, HORVÁTORSZÁGBAN ÉS BULGÁRIÁBAN, EGYÜTTVÉVE.

 

A belgrádi kormány legfrissebb adatai szerint Szerbiában a védőoltás első adagját több mint egymillió 343 ezer ember vette fel, csaknem 488 ezren már a másodikat is.

Az egymillió lakosra jutó beoltottak száma alapján Szerbia a második Európában, Nagy-Britannia után, az egymillió lakosra jutó újraoltottak számát elemezve pedig első Európában, Málta és Románia előtt. Az újraoltások alapján Szerbia az első Európában és negyedik a világon.

 

 

– Románia

Romániában az utóbbi 24 órában 3923 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, és több mint 37 ezer koronavírus-tesztet végeztek – írta a Transindex, a Stratégiai Kommunikációs Csoport adataira hivatkozva. Nem tört le a járványgörbe; e hét keddi adatok szerint 3382 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, akkor minden tizedik teszt lett pozitív.

Az igazolt esetek 57 százalékánál ellenőrizhetetlen a terjedés.

 

JELENLEG TÖBB MINT 7600 BETEGET KEZELNEK KÓRHÁZBAN, KÖZÜLÜK 985-ÖT AZ INTENZÍV OSZTÁLYON.

 

Az elmúlt napon 81 fertőzött életét követelte a kór, a járvány kezdete óta már 20 167 beteg lelte halálát a Covid-19 és a szövődményei miatt.

Egy férfit immáron Pfizer és Moderna vakcinával is beoltottak, tévedésből. Orvosi megfigyelés alá helyezték.

 

A legrosszabb a helyzet Temes és Máramaros megyében. A legalacsonyabb  fertőzöttségi arányt Vrancea, Buzău, Argeş  és Hargita megyében tapasztalták.

KÖZBEN FERTŐZÉSI GÓC ALAKULT KI TÖBB ERDÉLYI ISKOLÁBAN ÉS ÓVODÁBAN IS.

 

Temesváron a 27-es gimnáziumban és egy lugosi magánóvodában fújtak riadót fertőzési góc miatt. Szilágy megyében egy héttel ezelőtt 20 iskolát és óvodát kellett bezárni hasonló okokból, vagy amiatt, hogy az adott településen megnőtt a fertőzöttségi ráta – írta a Foter.ro.

 

A gyulafehérvári Mihai Viteazul katonai kollégiumot két és fél héttel az iskolanyitás után be kellett zárni, miután 76 diák fertőződött meg koronavírussal, közülük négyen kórházba is kerültek, a többiek a szülők kérésére otthon lábadoznak.

 

A többi 386 diák viszont nem hagyhatja el a bentlakást az elkövetkező két hétben. Fertőzési góc alakult ki a kolozsvári Kis Szirén (Mica Sirenă) óvodában, ahol 306 gyerekből hatan, s az alkalmazottak közül öten kaptak rossz hírt a tesztelés után.

 

– Világ

A világon 112 981 302 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban – írta az MTI a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adataira hivatkozva.

A halálos áldozatok száma 2 507 391-ra nőtt.

A gyógyultaké 63 731 646-ra emelkedett, a tegnapi 63 492 800-ról.

Egy nappal korábban 112 536 726 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 2 497 263 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 28 410 917 fertőzött volt eddig a napig, és 508 114-en haltak meg.

 • Indiában 11 046 914 fertőzöttet, 156 825 halálos áldozatot és 10 750 680 gyógyultat jegyeztek fel.
 • Brazíliában 10 390 461 fertőzöttről, 251 498 halálos áldozatról és 9 264 696 gyógyultról tudni.
 • Az Egyesült Királyságban 4 166 727 a fertőzöttek száma, és 122 303-an haltak meg a betegségben.
 • Oroszországban 4 164 802-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 83 481-re, a gyógyultaké pedig 3 725 604-re emelkedett.
 • Franciaországban 3 746 475 fertőzött és 85 734 halálos áldozat szerepel a nyilvántartásban.
 • Spanyolországban 3 180 212 fertőzöttet és 68 813 halálos áldozatot regisztráltak.
 • Olaszországban 2 868 435 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 96 974, és 2 375 318-an gyógyultak fel a Covid-19-ből.
 • Törökországban 2 674 766 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 28 358.
 • Németországban 2 426 819 a fertőzöttek száma, 69 327 a halottaké, 2 232 050-en meggyógyultak.
 • Kolumbiában 2 241 225fertőzöttet és 59 396 halálos áldozatot tartanak nyilván.
 • Argentínában 2 093 645 a fertőzöttek és 51 795 a halottak száma.
 • Mexikóban 2 069 370 az igazolt vírusbetegek és 183 692 a halottak száma.
 • Lengyelországban 1 673 252 a regisztrált fertőzöttek, 43 094 a halálos áldozatok és 1 397 342 a meggyógyultak száma.
 • Iránban 1 607 081 fertőzöttet, 59 830 halálesetet és 1 372 308 gyógyultat tartanak számon.
 • A Dél-afrikai Köztársaságban 1 509 124 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 49 667-en meghaltak, 1 424 401-en pedig felgyógyultak.
 • Ukrajnában 1 373 139 fertőzöttet, 26 991 halálesetet és 1 201 371 gyógyultat tartanak számon.
 • Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 100 851 fertőzéses esetet tartottak nyilván, valamint 4834 halálos áldozatot és 95 518 gyógyultat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 

 

olkt.net