Koronavírus: Rendkívüli kormányinfó ÉLŐ-ben! (Percről-percre)

Folyamatosan frissülő cikk.

Folyamatosan nő a koronavírusos emberek száma Magyarországon, pénteken 718 új fertőzöttet jelentettek be. Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban arról beszélt, az emberek azt akarják, hogy az ország működjön, vagyis általános zárás nem lesz, az iskolák esetében sem. A kormány úgy döntött, hatósági árassá teszi a teszteket. Közben a Színművészeti miatt is egyre nagyobb a tiltakozás, a problémát a kormány tolja el magától. A részletek elmagyarázását Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterre bízta.

Élőben a kormányinfóról..

 

10:41

Visszatérhet az operatív törzs?

Az RTL Klub kérdései következnek. Szükségesnek tartja-e a kormány az operatív törzs napi sajtótájékoztatóinak folytatását? Gulyás szerint ez megfontolandó, főleg ha ilyen mértékben nő a fertőzésszám. Az, hogy ez napi, vagy heti tájékoztató lenne-e, még nem tudják.

A határzár Gulyás szerint nem késett el, az volt a cél, hogy a nyári időszakban az akkori fertőzésszámok szerint szülessenek intézkedések. Továbbra is fenntartja, hogy a fertőzéseket külföldről hurcolták be, ezután kezdett a magyarországi lakosok között terjedni. A politikus határozottan cáfolta, hogy a háziorvosok csak a súlyos esetek számára kérhetnek tesztelést.

Az OLAF-jelentésben Magyarország végzett az élen, azaz itt csalják el az uniós pénzek legnagyobb hányadát. Gulyás rámutatott, hogy a támogatások 3 százalékáról van szó, és kettős mércéről beszélt. A politikus szerint nem minden ügy kötődik a korrupcióhoz, vannak technikai problémák is, amit párbeszéddel szeretnének megoldani. “Kiemelt figyelmet kap Magyarország” – mondta.

Ebben az élen jár a magyar kormány: itt van az OLAF frissen kiadott korrupciós jelentése

10:32

A kormány nem tervez másik Színművészetit

A Színház- és Filmművészeti Egyetemről is szó esik, a politikus szerint azonban éppen abba az irányba megy a reform, hogy kivonuljon az állam az egyetemekről, ezért nem is rájuk tartoznak a történtek. Reméli, hogy a kuratórium és a tiltakozó hallgatók párbeszéde meg fog kezdődni, ezzel párhuzamosan pedig a tanév is.

Gulyás ironikusan azt is hozzátette, hogy a mostani tüntetéseket ennyi erővel akár úgy is lehetne értelmezni, hogy a hallgatók azt akarják, hogy álljon vissza az állami fennhatóság. “Örülünk, hogy értünk tüntetnek” – mondta Gulyás, de továbbra sem adott arra konkrét választ, mit tesznek akkor, ha hetekig, vagy akár hónapokig áll az oktatás. A politikus szerint ugyanakkor soha nem volt még ilyen szabad az SZFE.

A kérdésre, hogy átköltöztetnék-e máshova az intézményt, Gulyás annyit mondott, a kormány nem tervez másik Színművészetit.

 

10:28

Orbán szerint Karácsony a hibás!

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban szólt az ország népéhez. Azt mondta, hogy mivel a járvány első és második hulláma számos ponton különbözik, ezért a védekezésünk is különbözni fog. Ezért a haditervet is másképpen kellett elkészíteni.

És Orbán Viktor úgy látta jónak, hogy az első sokk után mindenképpen tartani kell egy nemzeti konzultációt. (Igaz, már februárban, a járvány előtt is terveztek egyet.) Azt mondta, tudni kellett, mi lesz az, amit az emberek az első hullám tapasztalatai után hajlandóak elfogadni. Így a haditerv a nemzeti konzultáció eredményeire épül.

Ezt egy mondatban úgy  foglalta össze:

 

Az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön”.

 

Ezért a miniszterelnök arra jutott, hogy a vírus nem béníthatja meg újra Magyarországot.

 

Én látom, hogy van bizonytalanság, nagyon sokan attól tartanak, hogy ugyanúgy le kell zárni az iskolákat, az óvodát, a boltokat, szóval az életünket ugyanúgy szigorú korlátozások alá kell vonni, mint tettük az első hullám esetében. Szeretném világosság tenni a hallgatók előtt, hogy ennek az ellenkezőjére készülünk

 

– jelentette ki Orbán Viktor.

Hozzátette, hogy persze meg akarják védeni az idősek életét, de

„a cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, és álljon meg az ország”.

Hanem a cél most az, hogy megvédjék az ország működőképességét. Elmondása szerint a konzultációból azt olvasta ki, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy a vírus újra megbénítsa az országot.

Elmondta, hogy a fertőzés most is elsősorban az időseket fenyegeti, és itt megemlítette a Kamaraerdei úti idősotthont. „Szép dolog, hogy a főpolgármester úr levelet ír nekem, de arra kérem, hogy inkább végezze el a feladatát, és nem kísérletezzünk. Ez nem olyan, mint egy biciklisáv fölfestése: vagy sikerül vagy nem. Nem babra megy a játék, hanem életekről van szó. Kellő komolyságot kérek mindenkitől, a főpolgármester úrtól is, a politikai célú levélírások helyett”- fűzte hozzá.

 

10:22

30 ezernél biztosan olcsóbbak lesznek a PCR-tesztek

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy hatósági áras lesz a koronavírusteszt. Gulyás az ATV kérdésére erről annyit elárult, hogy pár napon belül fogják meghatározni az árat, de semmiképpen nem hozhat majd háromszoros, négyszeres hasznot a szolgáltatóknak. Az egészen biztos, hogy a jelenlegi 30 ezer forintnál alacsonyabb lesz az ár.

A maszkviselés szigorításán a kormány is gondolkozik, sőt Gulyás egyetért Karácsony Gergely főpolgármesterrel abban, hogy Budapesten szigorítsanak, például a moziban és a színházakban, és jobban szankcionáljanak, ha valaki megsérti a szabályokat.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemről is szó esik, a politikus szerint azonban éppen abba az irányba megy a reform, hogy kivonuljon az állam, ezért nem is rájuk tartoznak a történtek. Reméli, hogy a kuratórium és a tiltakozó hallgatók párbeszéde meg fog kezdődni, ezzel párhuzamosan pedig a tanév is.

 

Adjon pénzt a főváros, 100 milliárd forinton ül

Jutott a kormányinfón néhány fricska Karácsony Gergelynek is. Gulyás is megismételte Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője, majd Orbán Viktor szavait, akik szerint a fővárosnak igenis támogatnia kellene a vállalkozásokat, méghozzá abból a pénzből, amit még Tarlós István hagyott örökül.

A főváros ül 100 milliárd forinton – emelte ki.

Az Origo kérdésére Gulyás kiemelte, hogy ha szükséges, a Kamaraerdei Úti Idősotthon esetében is bevezethetnek olyan intézkedéseket, amelyeket a Pesti Úti Idősotthonnál hoztak. A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek részleteiről azonban nem árult el többet.

 

10:06

“Ha a fiatalok egészségesek, ők túlélik”

Nem a koronavírusról, hanem Gerald Knausról, “Soros karmesteréről” tette fel első kérdését a Magyar Nemzet. Gulyás szerint a magyar kormány álláspontja 2015 óta az, hogy az ilelgális migrációt propagáló szervezetek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarországnak, és az Euro­pean Stability Initiative (ESI) elnöke Magyarország ellen dolgozik.

A lap ezután arra is rákérdezett, bátorítják-e a cégeket az otthoni munkavégzésre, de a miniszter szerint ezt a vállalatok maguk döntsék el, szabad belátásuk szerint. Az idősek védelmére viszont különösen kell figyelni, már csak azért is, mert a kormány is tisztában van vele, hogy 4-5 hét múlva megfertőződhetnek az idősek is, ha a fiatalok között sok a fertőzött.

“Ha a 60 alatt korosztály egészséges, ritka kivétellel a betegséget túléli” – ismételte meg sokat vitatott kijelentését Gulyás.

Az idősek vásárlási sávjáról szóló kérdésre a politikus azt mondta, hogy a nemzeti konzultációra adott válaszok alapján mérlegelik.

 

10 ezer milliárd van védekezésre

Biztosított a kórházi ágykapacitás, van elég maszk, kesztyű és lélegeztetőgép – sorolta Gulyás, miért állunk jól a védekezésben. A gazdasági adatokra kitérve Gulyás – saját szavai szerint – jó hírekről tudott beszámolni. Magyarországon 4,7 százalék volt a júliusi munkanélküliségi adat, az adott hónapban 4 millió 460 ezren dolgoztak (az augusztusi adatokra még egy hetet várni kell), ez európai összehasonlításban is nagyon jó eredmény – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy 10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a járvány elleni védekezésre.

A gazdaságélénkítés a munkahelyek megőrzése miatt rendkívül fontos, ezért azt szeretnék, hogy a lakosok is fegyelmezetten védekezzenek a vírus ellen – fejezte be a bevezetőjét Gulyás. Ezután a kérdések következnek.

 

Gulyás: Magyarországnak működnie kell

Több döntés is született a szerdai kormányülésen, ezekről Gulyás Gergely számol be. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: kormány azt állapította meg, hogy a járvány második hulláma elérte az országot, mint Európát is. Ma azonban már minden rendelkezésre áll a hatékony egészségügyi védekezéshez.

A kormány álláspontja, hogy nem engedhetik meg, hogy a vírus tönkretegye az élet normális menetét. Magyarországnak működnie kell.

Eközben viszont meg kell védeni az emberek egészségét is.

Gulyás szerint most is világos, hogy vírust külföldről hurcolták be, ezért zárták le a határokat, ezt pedig továbbra is fenn fogják tartani. Ezen kívül mindenkit arra kérnek, hogy tartsa be közösségi távolságtartás szabályait és hordjon maszkot. A miniszter elismerte, hogy csúcsot döntött az új fertőzöttek száma, viszont kiemelte, hogy a fiatalok fertőződnek meg és alacsony a halálozás. Hozzátette:

Nem az a legfontosabb mutató, hányan fertőződnek meg, a legfontosabb az emberi élet védelme, ebben Magyarország továbbra is jól áll.