Koronavírus: Semmit nem ér a védőoltás az új variánsok ellen! – Újabb korlátozásokat vezetnek be

Számos kínai város vezetett be újabb korlátozó intézkedéseket az új koronavírus terjedésének megakadályozására, Sanghajban újabb tömeges tesztelésre készülnek, miután kimutatták a vírus omikron BA.5 alvariánsát.

Az alacsony esetszámok ellenére a helyi kormányzatok szigorú korlátozásokat vezettek be, mivel Kína ragaszkodik a „dinamikus zéró Covid” politikájához.

A központi kormányzat azt mondta, a korlátozásoknak célzottnak kell lenniük, hogy csökkentsék a gazdaságban okozott károkat, miután idén a lezárások megszakították a globális ellátási láncokat és súlyosan érintették a nemzetközi kereskedelmet.

Az erősen fertőző BA.5 alvariáns, amely Kínán kívül sok országban okoz emelkedő esetszámokat, a jelek szerint jobban kikerüli a védőoltások kiváltotta ellenanyagválaszokat, mint az omikron más alvariánsai egészségügyi szakemberek szerint.

Egy sanghaji BA.5-fertőzés felfedezése miatt gyors intézkedésekkel akarják megelőzni a tömeges eseteket, hogy megelőzzék az április–májusihoz hasonló lezárásokat, amelyek zavarokat okoztak a világ gazdaságában és kereskedelmében.

Szellemvárossá vált Sanghaj, annyira terjed a járvány

Kína legnépesebb városát gyakorlatilag teljesen lezárták.

Sanghaj, Kína legnépesebb, 25 milliós városának vezetése közölte több kerülete lakosaival, hogy kedd és csütörtök között ismét a múlt hetihez hasonló tömeges szűrés lesz.

A lakosok pár naponta már most is tesztelnek, hogy bejuthassanak egyes helyszínekre és a tömegközlekedést igénybe vehessék.

A helyben terjedő fertőzéses esetek napi száma Sanghajban július 5. óta néhány tucatra emelkedett a korábbi tíz alatti számokkal szemben, ám világ-összehasonlításban még mindig elenyésző.

Kínában 352 új, belföldön terjedő fertőzést jelentettek július 10-én, közülük 46 volt tünetes, 306 tünetmentes – közölte hétfőn a nemzeti egészségügyi bizottság.

A központi Henan tartományban, Csinjang városban csaknem teljes karantént rendeltek el a majdnem 700 ezer lakosnak vasárnaptól, minden háztartásból egy ember mehet bevásárolni kétnaponta.

Egyes területeken arra szólították fel az embereket, hogy egyáltalán ne hagyják el a lakásaikat.

Az északnyugati Lancsou városában, Ganszu tartományban, valamint Hajnan tartomány Dancsou és Hajkou városaiban több napra ideiglenes korlátozások érvényesek, a szórakozóhelyek és a kulturális intézmények zárva vannak.

A három városban mintegy hatmillió embert érintenek a szabályok, írja az MTI.