Koronavírus: teljes lezárásokat lengetnek be egyes európai országokban, a németek és bolgárok meg mintha feladták volna

Nemzetközi körkép.

Összesen több mint 114 millió fertőzöttet, közülük 2,53 millió halálos áldozatot tartanak számon a világon a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

 

Montenegróban meghaladta az ezret a kór halálos áldozatainak a száma

Meghaladta az ezret a Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma Montenegróban, hétfőre 1003-ra nőtt a halottak száma az Adria-parti országban.

Montenegrót tavaly májusban már koronamentes övezetté nyilvánították, de 40 nap után újra megjelent a vírus az országban, azóta pedig hol jobban, hol kevésbé, de nő a fertőzöttek száma. A rossz járványügyi mutatók miatt hétfőtől hat településen – Podgoricában, Cetinjében, Ulcinjban, Herceg Noviban, Niksicben és Pluzinében – zárták be a vendéglátóhelyeket, bevásárlóközpontokat, szépségszalonokat és iskolákat.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 2809-cel 459 259-re, Koszovóban 453-mal 69 330-ra, Észak-Macedóniában 305-tel 102 794-re, Montenegróban 502-vel 75 834-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 448-cal 132 138-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 14-gyel 4433-ra, Koszovóban néggyel 1599-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 3137-re, Montenegróban néggyel 1003-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig nyolccal 5189-re nőtt.

(MTI)

 

Koronavírus: teljes lezárásokat lengetnek be egyes európai országokban, lassan haladnak az oltások

A friss adatok szerint a legtöbb koronavírusos esetet továbbra is az USA-ban regisztrálták több mint 28,6 millió fővel, ezt követi India 11,1 millióval, majd Brazília 10,5 millióval.

Globálisan már több mint 25,3 millió áldozatot követelt a koronavírus, itt az USA, Brazília és Mexikó a sorrend.

Lassan halad a koronavírus elleni oltási folyamat a világban, de vannak országok, amelyek lakosságarányosan már jól állnak. A nagyobb országok közül kiemelkedik Izrael, ahol a lakosság 37,34%-a már megkapta a szükséges oltást ahhoz, hogy teljes védettséget élvezzen a vírussal szemben. Az Egyesült Arab Emírségekben ez az arány 22,71%, az USA-ban 7,6%, Szerbiában 7,3%. Magyarországon eddig a lakosság 2,5%-a kapott annyi oltást az egyetem adatai szerint, hogy védettséget élvezzen a vírussal szemben.

 

Portugália vesztegzárral szorította vissza a járványt

Portugáliában hétfőn 394 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek, a legkevesebbet az elmúlt fél évben egy nap során. A január 15. óta vesztegzár alatt lévő országban a fertőzéshez köthető 34 halálesetet regisztráltak az elmúlt nap során.

A portugál Egészségügyi Főigazgatóság (DGS) legutóbbi tájékoztatása szerint a mintegy 10 millió lakosú országban 804 956 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 16 351 halálesetet jegyeztek fel eddig.

A kórházakra nehezedő nyomás stagnál, 2167 koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházban – kettővel többet mint az előző napon -, mindazonáltal az intenzív osztályokon 15-el kevesebb, 469 embert ápolnak.

Portugáliában a járvány miatt vészhelyzet van érvényben, az ország legalább március 16-ig vesztegzár alatt marad.

A kormány bejelentette, hogy 21 napról 28 napra emelik a koronavírus elleni Pfizer-oltóanyag két adagjának beadása közötti intervallumot, hogy minél több embernek adhassanak be vakcinát az első negyedév során.

Portugáliát szintén sújtotta a vakcinaszállítmányok késése, ami miatt az első negyedév során beadni tervezett 4,4 millió oltóanyag száma megközelítőleg 2,5 millióra csökkent. A portugál hatóságok mindazonáltal a nyár végére a lakosság 70 százalékát tervezik beoltani.

 

Koronavírus: rossz hírt közölt a WHO a járvány terjedéséről

Genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz rámutatott, hogy a növekvő számok “csalódottságra adnak okot, meglepetésre nem”.

Kiemelte, hogy világszerte mindenhol nőnek a számok, kivéve Afrikában és a Csendes-óceán nyugati térségében. Szerinte ennek fő oka az új vírusmutációk terjedése, az emberek éberségének lankadása és a járványellenes korlátozások lazítása lehet. Utóbbinak – mint mondta – még nem jött el az ideje.

Tedrosz leszögezte, hogy a védekezésben nem lehet kizárólagosan a vakcinákra támaszkodni, rendkívül fontos továbbra is az alapvető higiéniai szabályok betartása.

Üdvözölte, hogy a koronavírus-vakcinák igazságosabb globális szétosztását szolgáló COVAX program keretében megindult az egészségügyi dolgozók oltása a hátrányosabb helyzetű régiókban is, elsőként Ghánában és Elefántcsontparton.

Aláhúzta: május végéig a tervek szerint 237 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot szállítanak le 142 szegény és közepes jövedelmű ország számára.

“Sajnálatos, hogy ez csaknem három hónappal azután lesz, hogy a leggazdagabb országok megkezdték az oltási kampányukat” – fogalmazott.

 

Finnország egészségügyi vészhelyzetet rendelt el

A finn kormány hétfőn egészségügyi vészhelyzetet rendelt el a koronavírussal fertőzöttek számának hirtelen növekedése miatt.

Az intézkedés lehetővé teszi a kormány számára, hogy elrendelje az éttermek, illetve további iskolák bezárását, és korlátozza az egyes régiók közötti utazásokat. Az utazási korlátozásokat azonban csak az ország legsúlyosabban érintett térségeiben vezetik be március 8-tól három hétre.

Az erre vonatkozó indítványt már beterjesztették a parlament elé. Finnország nemrég lezárta határait a koronavírus korábbinál fertőzőbb mutációnak terjedése miatt.

“A kormány szükségesnek ítéli, hogy tovább korlátozzuk az emberek érintkezését” – mondta Sanna Marin miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján. “Mostantól az embereken múlik, hogy milyen lesz a tavasz és a nyár” – tette hozzá. Sanna Marin közölte azt is, hogy szükség esetén akár éjszakai kijárási tilalmat is elrendelhetnek.

Az észak-európai országban eddig sikeres volt a járvány elleni küzdelem, Európában itt a harmadik legalacsonyabb a regisztrált fertőzöttek száma Izland és Norvégia után. A kormány márciusban vezetett be járványügyi korlátozásokat, amelyeket később – az esetszámok csökkenését követően – fokozatosan feloldott.

Az utóbbi két hétben azonban több finnországi régióban is növekedett a fertőzöttek száma, elsősorban az országban is kimutatott vírusmutációk nyomán, járványgócokat jelentettek a lappföldi síelőknél, a hajógyárakban és építkezéseken.

Az 5,5 millió lakosú Finnországban eddig 58 064 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 742-en hunytak el a betegség következtében. Jelenleg 210 pácienst kezelnek kórházakban, az aktív fertőzöttek közül 1282 személy szervezetében a vírus mutációit mutatták ki.

(MTI)

 

Kinyitottak Horvátországban a vendéglátóhelyek teraszai apró enyhítéssel

Kinyitottak a kávézók és éttermek teraszai hétfőn Horvátországban, a vendéglátósok mintegy 75 százaléka élt ezzel a lehetőséggel a korlátozások feloldását követően – közölte a helyi sajtó hétfőn.

Csak azok a vendéglátóhelyek nem nyitottak ki, amelyek nem rendelkeznek külső térrel, vagy kevésbé forgalmas helyen van az üzlet – írták alapok. Ugyanakkor ők továbbra is készíthetnek italt és ételt elvitelre, a kormánytól pedig ígéretet kaptak arra, hogy márciusban még megkapják a járványhelyzet okozta gazdasági károk enyhítésére szánt támogatásokat.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 91 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 243 064-et. Egy nap alatt 11 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5537-re emelkedett. Kórházban 791 beteget ápolnak, közülük 64-en vannak lélegeztetőgépen.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: heti összehasonlításban 32,9 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma az országban és több koronavírus-mutánst is regisztráltak, a britet, a dél-afrikait és a New York-it is, amelyről – mint mondta – még nem tudnak sokat. Egyben felszólította a lakosságot arra, hogy most ne utazzon.

Beszámolt továbbá az újabb vakcinaszállítmányok érkezéséről is, Vili Beros egészségügyi miniszter pedig bemutatta azt a honlapot, amelyen hétfőtől online is lehet regisztrálni az oltásra.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 243-mal 190 324-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 11 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3854-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 543-an vannak kórházban, 91-en intenzív osztályon. Szlovénia nem tervezi a vendéglátóhelyek teraszainak megnyitását – közölte Janez Jansa kormányfő hétfőn a parlamentben.

Erre a lépésre az év elején Csehország is elszánta magát, most pedig ott az egyik legrosszabb a járványhelyzet Európában – figyelmeztetett Jansa. Úgy vélte: a vendéglátóhelyek teraszainak megnyitása akkor lehet aktuális kérdés Szlovéniában, ha heti átlagban az új fertőzöttek száma 600, a kórházban kezelt betegek száma pedig 500 alá csökken.

Mindazonáltal hozzátette: a héten megvitatják annak lehetőségét, hogy a középiskolás osztályok mind visszatérhessenek az iskolapadokba.

(MTI)

 

Ciszjordániában jelentősen növekedett a fertőzöttek száma a szigorú korlátozások ellenére

Jelentősen  növekedett a koronavírussal fertőzöttek száma Ciszjordániában az év elején bevezetett szigorú korlátozások ellenére – közölte a palesztin terület egészségügyi hatósága hétfőn.

A tájékoztatás szerint hétfőn 1626 új fertőzöttet és a Covid-19 betegséghez köthető 14 halálesetet regisztráltak, míg az év elején a fertőzöttek napi száma alig pár száz volt.

Mai al-Kaila palesztin egészségügyi miniszter közölte, hogy az esetszám megnövekedése hátterében a koronavírus korábbinál fertőzőbb variánsai állnak. Mint mondta, különösen a vírus brit mutációja terjed a térségben.

Kaila figyelmeztetett, hogy a palesztin terület egészségügyi ellátórendszere a túlterheltség peremén áll, mivel a koronavírusos betegek ellátására kialakított kórházak több mint 85 százalékban telítettek, és a lélegeztetőgépek 60 százaléka is használatban van, ami rekordnak számít.

Szakértők ugyanakkor megjegyezték, hogy az esetszám megugrása kapcsolatban állhat azzal is, hogy februárban megnyitották az iskolákat. A Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság válaszul szombaton ismét elrendelte a távoktatást.

Ciszjordániában szigorú karantén van életben hétvégenként, a munkanapokon viszont éjszakai kijárási tilalom van hatályban, bár a szabályokat megfigyelők szerint nem tartják be megfelelően. Az oltási kampány február elején indult, ugyanakkor eddig csak kevés embert immunizáltak.

A két palesztin területen, a mintegy kétmillió lakosú Gázai övezetben és a négymillió lakosú Ciszjordániában 185 336 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2058-an hunytak el a kórban.

(MTI)

 

Nagyon gyorsan terjednek a mutáns vírusok Ausztriában!

A fertőzések 57 százalékát már a SARS-CoV-2 mutációi teszik ki Ausztriában − áll az egészségügyi minisztérium felügyelete alatt működő úgynevezett koronabizottság heti jelentésében. A keleti tartományokban inkább a brit variáns, míg nyugaton a dél-afrikai variáns jelenléte a meghatározó.

Az országban a napi új megbetegedések száma egy hete növekszik. A jelentésben pozitív jelzővel illetik az idősotthonok lakóinak átoltottságát, ezzel szemben a 60 és 80 év közötti korosztály immunizálásának mértéke a nagyon csekély besorolást kapta.

A járványgörbe drasztikus emelkedése esetén az intenzív osztályok túlterhelése fenyegethet az országban. Ezért a bizottság azt javasolja a tartományoknak, hogy tegyenek előkészületeket a kapacitások növelésére.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2093 embernél mutatták ki a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 454 860 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1285, az intenzív kezelésre szorulók 258-an vannak. A vírusfertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 22-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8515-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 427 257.

 

 

– Csehország

A mintegy 10,7 milliós lélekszámú Csehországban azzal kalkulál az egészségügyi miniszter járványügyi szakértők várakozásai alapján, hogy a jelenlegi napi 13-15 ezer új koronavírus-fertőzött száma csaknem 20 ezerre ugorhat a közeljövőben.

Jan Blatný azt mondta: a cseh kórházak kapacitásaik felső határához érkeztek, a prágai kormány Németországhoz és Lengyelországhoz fordul segítségért.

A miniszter szerint néhány tucatnyi cseh beteg elhelyezését kérnék a szomszédos országok kórházaiban. Berlin és Varsó is jelezte, hogy készek eleget tenni Prága kérésének. A cseh kórházakban mintegy 6900-7000 Covid–19-beteget kezelnek, közülük több mint 1400-nak súlyos az állapota. Az intenzív osztályok ágykapacitásának már csak alig 14 százaléka szabad. Blatný hangsúlyozta: feltétlenül szükség van a szigorításokra, írta az ujszo.com.

A cseh kormány a súlyosbodó koronavírus-járvány miatt az eddigi legszigorúbb járványügyi korlátozásokról döntött csütörtökön késő este.

Andrej Babiš miniszterelnök elmondta: hétfőtől kezdve három hétre betiltanák a lakosság szabad mozgását az egyes járások között, bezárnák az iskolákat, az óvodákat és a még nyitvatartó üzletek egy részét is.

Az iparvállalatok működését nem fogják korlátozni, de minden egyes munkahelyen kötelező lesz a legalább FFP2-es kategóriájú légzésvédő maszk viselése. Az alkalmazottakat tesztelik; az állam havi négy tesztet fizet a cégeknek, egy tesztre és alkalmazottra lebontva 60 koronát.

A bejelentett óvintézkedések bevezetésének feltétele, hogy a képviselőház pénteken jóváhagyja a kormány beadványát a szombat éjfélkor lejáró szükségállapot 30 napos meghosszabbítására vagy új szükségállapot kihirdetésére.

 

– Lengyelország

Szombattól csak negatív koronavírusteszttel lehet belépni Lengyelországba Csehország vagy Szlovákia felől, jelentette be szerdai sajtóértekezletén Adam Niedzielski, lengyel egészségügyi miniszter – írta meg a lengyel TVN24 és a (pap.pl).

Hozzátette:

a cseh-lengyel, illetve a cseh-szlovák határ átlépését szombattól kötelezően tíznapos karantén követi, ez alól csak a negatív (antigén vagy PCR) vírusteszt vagy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák mindkét dózisával történt beoltásról szóló igazolás mentesít.

Tehát azokra a magyarokra,

akiket Sinopharm, vagy Sputnyik-V vakcinával oltottak, szintén karantén vár.

Lengyelországban szintén szombattól korlátozzák a száj és orr eltakarását szolgáló eszközök körét, mégpedig úgy, hogy csak a szájmaszkot ismerik el hatékonynak. A sálat, arcpajzsot maszk nélkül nem fogadják el, aki alkalmazza az akár 1500 zlotyis büntetést is kaphat.

A szájat és az orrot eltakaró maszk országosan mindenhol kötelező viselni. A maszk viselésének mentessége csak a 3 éven aluli gyermekek mentesülnek.

Az északkelet-lengyelországi Varmia-Mazúriai vajdaságban újból bevezetik a február 12-től országszerte feloldott korlátozásokat, ismét bezárnak a szállodák, a bevásárlóközpontok, a kulturális intézmények és a sportuszodák.

Az intézkedésekre azért van szükség, mert a térségben az újonnan fertőzöttek száma jobban növekszik, mint a 16 másik vajdaságban.

Míg országszerte a múlt héten átlagosan napi 20 új fertőzöttet regisztráltak 100 ezer lakosra, Varmia-Mazúriában 45-öt.

A mai napon több mint 11 ezer új fertőzést regisztráltak, aminek több mint 30%-a brit, 7%-a brazil mutálódott törzsű vírus volt.

A mai napon több mint 250 elhunyt betegről számolt be a lengyel egészségügyi kabinet

A mai és a holnapi napon újabb szigorításokat és intézkedéseket jelentenek be. Ugyanis hasonlóan magas szintre emelkedett a fertőzöttek száma Pomorskieban, Dolny-Slaskban is.

 

– Szlovákia

Szlovákiában a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) által vizsgált minták körülbelül 72 százalékában kimutatták ki a koronavírus brit mutációját a második országos vizsgálat során. Az ÚVZ összesen 2384 klinikai mintát vizsgáltak PCR-teszttel.

A jóval gyorsabban terjedő brit mutáció annyira megdobta az esetszámokat, hogy a szlovák egészségügy a héten az összeomlás szélére került. A V4 országok szerdai krakkói találkozóját követő sajtótájékoztatón Igor Matovič kormányfő elismerte, hogy Szlovákia világelső a járvány miatti elhalálozások számában. A szlovák kormány aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét szerdán, orvosokat és nővéreket kért az uniós tagállamoktól. Eddig Magyarország, Ausztria és Lengyelország jelezte, hogy kész segíteni.

A Szlovák Tudományos Akadémia virológusa a héten jelentette be azt is, hogy  a koronavírus új, dél-afrikai változata már szintén elterjedhetett az országban. A dél-afrikai változat nem csak fertőzőbb, de ellenállóbb is az immunválasszal és a védőoltással szemben. (Paraméter)

 

– Ukrajna

Már második napja van 8 ezer fölött az ukrajnai új Covid-fertőzöttek száma.

A TEGNAPI 8147 UTÁN MA REGGELRE 8003 ÚJ FERTŐZÖTTET VETTEK NYILVÁNTARTÁSBA,

 

így már egymillió 333 ezer fölé nőtt az esetszám.

Az elmúlt napon 2762 embert vittek kórházba. Csak az utóbbi 24 órában 146 beteg lelte halálát a gyilkos kórban, a járvány kezdete óta már 25 742 fertőzött életet követelte a koronavírus, írta a karpathir.com.

Ukrajnában nemcsak a kommunális hulladékkezeléssel, de a fertőzésveszélyes eszközök megsemmisítésével is gondok akadnak.

Az aktív betegek száma meghaladja a 144 ezret. A legtöbb fertőzöttet Ivano-Frankivszk, Vinnyica megyékben és Kijevben találták.

Az elmúlt 24 órában 3 206 koronavírussal fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában.

Megérkezett Kárpátaljára az első szállítmány az Oxford/AstraZeneca (Covishield) koronavírus elleni vakcináiból – olvasható a karpataljalap.net portálon. Kárpátalja összesen 14 500 dózist kapott. Először Covid-osztályok egészségügyi dolgozóit oltják be, majd a bentlakásos iskolák dolgozóit és lakóit, illetve az idősek otthonában élőket és gondozóikat.

Ukrajna további ötmillió adag koronavírus elleni oltóanyagot rendel meg az amerikai NovaVax cégtől. Összesen 15 millió vakcinát kap Ukrajna Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter bejelentése szerint – írta a karpatalja.ma.

A vakcinák júliustól érkezhetnek Ukrajnába. Sztepanov hozzáfűzte: az AstraZeneca oltóanyagokat a napokban meg kell kapnia Ukrajnának, azokkal elsőként Zsitomir, Kijev, Csernyihiv, Cserkasziv, Poltava és Vinnyica megyében, valamint Kijevben élő embereket oltanak be.