Koronavírus: Több tízmillió embernek nincs megfelelő immunválasz az USA-ban, Egyre több az új fertőzött Nagy-Brittaniában, Afrikában súlyosbodik a helyzet az indiai mutánsok miatt! (Nemzetközi körkép)

  • USA

Soha nem tesztelték a koronavírus elleni oltóanyagokat immunhiányos embereknél − írja a CNN.

Beth Wallace reumatológus új tanulmányában több mint hárommillió amerikai adatbázist vizsgált át, és körülbelül hatmillió olyan embert talált, akik  immunszupresszív hatású gyógyszereket szednek. Ezt azt jelenti, hogy a készítmény elnyomja a szervezet immunreakcióját.

A kutatók szerint ezeknél az embereknél nem alakul ki a megfelelő immunválasz, valamint a szervátültetésen átesettek 46 százalékánál sem mutattak ki antitesteket a Pfizer vagy a Moderna vállalatok által gyártott oltóanyagok használata után.

A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi központ (CDC) azt javasolja, az immunhiányos betegeknek, hogy egyelőre ne vegyenek fel koronavírus elleni oltást.

 

  • Nagy-Brittania

Egyre több az új fertőzött, ezért rengeteg szigorítás lép életbe Angliában

Jövő keddtől a Portugáliából érkezők sem léphetnek be Angliába karanténkötelezettség nélkül – jelentette be csütörtökön Grant Shapps brit közlekedési miniszter az MTI szerint. Ez azt jelenti, hogy egyetlen EU-tagország sem maradt már a brit kormány „zöld” utazási listáján.

A zöld kategóriás, vagyis az angliai karanténkötelezettség alól mentesített országok listájára a csütörtökön megtartott, a rendszer májusi bevezetése óta első felülvizsgálaton nem került fel újabb ország, így Magyarország sem, amely az EU immár összes többi tagországával együtt a sárga kategóriás, továbbra is karanténkötelezett országok között van.

A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.

Shapps azzal indokolta Portugália – az eddigi egyetlen zöld kategóriás EU-ország – átsorolását a sárga kategóriába, hogy Portugáliában az elmúlt időszakban csaknem megkétszereződött a pozitív koronavírustesztek aránya az összes elvégzett szűrővizsgálaton belül.

A brit közlekedési miniszter hozzátette: aggodalom forrása még az is, hogy Portugáliában észlelték a koronavírus először Indiában azonosított – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által Delta néven nyilvántartott – változatának egyik újonnan izolált, úgynevezett „nepáli” alvariánsát, és egyelőre nem lehet tudni, hogy ez a változat nem csökkenti-e a koronavírus elleni oltások hatékonyságát.

Ráadásul nem sokkal Shapps nyilatkozata után az is kiderült, hogy

TOVÁBBI HÉT ORSZÁGOT – AFGANISZTÁNT, BAHREINT, COSTA RICÁT, EGYIPTOMOT, SRÍ LANKÁT, SZUDÁNT, VALAMINT TRINIDAD ÉS TOBAGÓT – A LEGSZIGORÚBB, VÖRÖS KATEGÓRIÁBA SOROLTAK ÁT.

 

E lépéseket hatalmas felháborodással fogadták a brit turisztikai cégek és a légitársaságok szakmai szervezetei. A brit légitársasági pilóták szövetségének (BALPA) csütörtök esti nyilatkozata szerint „az utolsó szöget jelentheti a brit utazási szektor koporsójában” az a tény, hogy egyetlen ország sem került át a karanténmentes zöld kategóriába.

Brian Strutton, a pilótaszövetség főtitkára „teljes katasztrófának” minősítette ezt a döntést, és azt valószínűsítette, hogy ennek következtében további légitársaságok mennek tönkre. Strutton szerint a brit kormány biztonságos országokat sorol a sárga és a vörös kategóriába, figyelmen kívül hagyva a járványügyi bizonyítékokat is.

Légitársaságainknak szükségük van az idei nyári szezonra ahhoz, hogy egyáltalán megmaradjanak. A kormánynak fel kell hagynia logikátlan, túlzottan óvatoskodó hozzáállásával, amely egy teljes, egykor virágzó iparágat tesz tönkre

– fogalmazott csütörtöki nyilatkozatában a BALPA vezetője.

A vörös kategóriába sorolt országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be, de érkezésük után nekik a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént.

E KARANTÉN KÖLTSÉGE MINDEN EGYES BEUTAZÓ ESETÉBEN 1750 FONT (TÖBB MINT 700 EZER FORINT), ÉS EZT AZ UTASOKNAK KELL FIZETNIÜK.

 

A zöld kategóriában van a legkevesebb ország: ide tartozik Izrael, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Brunei, Izland, Gibraltár, a Falkland-szigetek, a Feröer-szigetek, az együtt nyilvántartott dél-atlanti Dél-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek, valamint a szintén együtt szereplő Szent Ilona, Tristan da Cunha és Ascension szigetei.

A sárga kategória a legnépesebb országcsoport. A brit kormány ide sorolja Magyarországot és – Portugália jövő keddtől érvényes átsorolásával – az összes többi EU-tagállamot, így a brit turisták legkedveltebb nyaralóhelyei közé tartozó Spanyolországot, Görögországot és Olaszországot is.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek továbbra is tíz napot karanténban kell tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kell elvégezniük, és a két angliai szűrővizsgálathoz szükséges eszközöket még indulásuk előtt saját költségükön meg kell rendelniük angliai tartózkodási címükre a brit kormány erre kialakított online felületén.

 

  • Románia

Szorongó gyerekek Romániában

A Salvati Copiii (Mentsétek meg gyermekeket) Egyesület pszichológia tanácsadásán résztvevő gyerekek mintegy 90 százaléka szorong a pandémia és a korlátozások miatt szellemi és érzelmi rendellenességekben Romániában, a legtöbben szoronganak – számolt be a Transindex az egyesület által közzétett adatokra hivatkozva.

Az egyesület szerint igen súlyos következményei vannak a gyerekekre nézve a koronavírus-járványnak. Olyanok is voltak, akik öngyilkossági kísérletet hajtottak végre, de sokan agresszívak és szoronganak.

Szakemberek szerint a serdülők és a gyerekek életébe a stresszhatás számos fizikai, szellemi és társadalmi változást hozott. A családban eluralkodó folyamatos aggódás és egyre fokozódó bizonytalanság is nagyon súlyosan érintette őket.

 

  • Olaszország

Oltott és oltattlan is csak negatív PCR-teszttel léphet az országba

Az Olaszországba való beutazáshoz negatív eredményű PCR- vagy antigéngyorsteszt szükséges a magyar állampolgárok számára, valamint regisztrálniuk kell magukat − tájékoztatta a római konzulátus az MTI-t.

A TESZTELÉS MINDEN BEUTAZÓNAK KÖTELEZŐ KÉTÉVES KORTÓL, ATTÓL FÜGGETLENÜL, HOGY RÉSZESÜLT-E MÁR OLTÁSBAN, VAGY SEM. A TESZTELÉS ALÓL NEM KAPNAK FELMENTÉST A KÉT DÓZISSAL ÁTOLTOTT EMBEREK SEM.

 

A tesztet az Olaszországba való belépés előtti 48 órában kell elvégezni. A tesztelési igazolás Magyarországon magyar és angol nyelven készül, ezt az olasz hatóságok elfogadják.

A római konzuli szolgálat hangsúlyozta, hogy hivatalosan visszaigazolt tesztelési eredményt kérnek az olaszok, az önállóan végzett „házi tesztelés” eredményét nem fogadják el.

A magyar állampolgároknak regisztrálniuk is kell azon az EU-s formanyomtatványon, amelyhez a konzuli szolgálat honlapján kapnak belépést. Család esetén elegendő egyetlen felnőtt családtag regisztrációja. Szardínia és Szicília esetében az internetes regisztráció egyszerű és gyors, más tartományok esetében körülményesebb.

A reptereken nem tesztelik a kilépőket, kivéve ha azt egyes légitársaságok a repülőre szállás feltételeként szabják meg.

A konzulátus arra kéri az Olaszországba készülő magyar állampolgárokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a beutazási feltételekről a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának tájékoztatási felületén.

 

 

  • Kolumbia

Elindult a negyedik hullám

Újabb fertőzési rekord dőlt meg Kolumbiában pénteken, sorban a negyedik napon regisztráltak minden eddiginál több koronavírus-fertőzöttet − írja az MTI.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint harmincezer új fertőzéses esetet regisztráltak az elmúlt napon, az előző napi szám pedig ugyancsak rekord volt, akkor 28 624 beteget vettek nyilvántartásba.

Az elmúlt napon 537 ember halt bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. A járvány kezdete óta a latin-amerikai országban közel 3,5 millió embert kapta el a fertőzést, a halottak száma pedig közelít a 91 ezerhez. Az ötvenmilliós Kolumbia a tizenkettedik a világon a fertőzöttek számában − mutatják a hivatalos adatok.

 

  • Ukrajna

Stagnáló számok a szomszédban

Ukrajnában az elmúlt napon 1897 koronavírusos megbetegedést regisztráltak. meghalt 86 beteg. A járványügyi adatok enyhe csökkenést mutatnak az elmúlt nap adataihoz képest, amikor 95 halálesetről számoltak be − derül ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács adataiból.

A legtöbb fertőzöttet Kijevben, a legtöbb halálozást pedig továbbra is Dnyipropetrovszk megyében azonosítják. Kárpátalján az elmúlt 24 órában 50 újabb megbetegedésről számoltak be, egy ember meghalt. A járvány kezdete óta a megyében 61 799 fertőzöttet regisztráltak, 1 594-en vesztették életüket a koronavírus miatt.

Az országban összesen 2 213 580 esetben állapították meg a fertőzést, közülük 51 140-en haltak bele a kórba. Az aktív betegek száma az országban 73 728, ami azt jelenti, hogy 6 500-al kevesebben betegek az országban, mint az előző napon. Eddig összesen 2 088 712-en gyógyultak fel a megbetegedésből.

 

  • Argentina

Argentina a negyedik hullám küszöbén

Argentínában a koronavírus miatt elhunytak száma meghaladta a 80 ezer főt, négymillióan pedig megfertőződtek a járvány kezdete óta – számolt be a dél-amerikai ország egészségügyi szakhatósága.

Az elmúlt 24 órában 30 950 új Covid-19 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, míg egy hét alatt több mint ötszázan haltak meg a járvány következtében.

Tavaly év végéig 43 ezren haltak meg. A halálozási mutatók intenzív növekedésről tanúskodnak, hiszen ez a szám nem egész fél év alatt, idén június elejéig megduplázódott – írja a USNews.

 

  • Afrika

Eggyes afrikai országokban a harmadik, míg más országokban a negyedik hullám indult el

A koronavírusos esetek számának növekedése Afrikában túlterheléssel fenyegeti a kontinens egészségügyi intézményeit – jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

 

 

Az elmúlt két hétben az új fertőzöttek száma húsz százalékkal nőtt – írja a Washington Post. Számos ország nem rendelkezik megfelelő felszereléssel, személyzettel és intenzív ágyakkal ahhoz, hogy kezelni tudják a helyzetet.

A harmadik hullám fenyegetése valós, és egyre növekszik

– közölte Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális igazgatója.