Koronavírus: Több tucat új, brit tripla mutáns vírussal fertőzött beteget találtak Angliában és Skóciában

A koronavírus egy új, „tripla mutánsként” emlegetett variánsát fedezték fel nemrég az Egyesült Királyságban – írja az MTI a Telegraph és a Reuters cikkére hivatkozva.

Az új variánst eddig összesen 49 alkalommal mutatták ki, elsősorban Yorkshire and the Humber régióban találtak ezzel fertőzött embereket – mondta el Boris Johnson brit miniszterelnök.

 

Azóta a tripla mutánst már el is nevezték, AV.1-es néven fut.

 

Tripla mutánsnak azért nevezik ezt a variánst, mert három fő komponensében (E484K, N439K, P681H) találtak jelentős eltéréseket. Gyakran ugyanezeknél a komponenseknél voltak változások a többi variánsnál is. A Yorkshire környékén kimutatott vírusról viszont egyelőre még kevés pontos információnk van, a kutatók csak annyit közöltek, hogy egy „különös kombinációt” mutattak ki a génszerkezetében.

A kormányzat szerint a variánstól nem kell félni, mivel egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy fertőzőbb lenne a korábbi vírusváltozatoknál, súlyosabb megbetegedést okozna azoknál, vagy hogy ne hatnának rá a vakcinák.

Mindeközben a briteknél lassú tempóban emelkedik a fertőzés átadásának rátája, ami most jelenleg 0,9 és 1,1 közt van a becslések szerint. Utoljára januárban, az ottani második hullám csúcsán volt ennyire magas ez az érték.