Koronavírus: Új japán duplamutáns vírust fedeztek fel

A tokiói orvosi egyetem kórházában márciusban 14 Covid-pozitív beteg közül 10 fertőződött meg az E484K néven ismert koronavírus-mutációval. Ez a szakemberek szerint sokkal ellenállóbb lehet a védőoltásokkal szemben a “hagyományos” vírushoz képest.

 

Néhány hónap van már csak hátra a tokiói olimpiáig. Az ötkarikás játékokat a koronavírus-járvány miatt halasztották el egy évvel, és bár az idei évben mindenképpen megtartják a világ egyik legfontosabb sporteseményét, a szakértők nem túl szívderítő híreket közölnek az országból.

A japán közszolgálati televízió, az NHK alapján a Reuters azt írja, a márciusban egy tokiói kórházban tesztelt betegek nagyjából 70 százalékánál mutatták ki, hogy az E484K – a szakemberek által csak EEK néven emlegetett – koronavírus-mutációval fertőződtek meg. A beszámoló szerint ez ellen a védőoltások is kevésbé hatékonyak.

Cell Host & Microbe című tudományos szaklapban még január elején jelent meg egy kutatási eredmény arról, hogy bizonyos védőoltások 10-60-szor kevésbé védik meg a beoltottat az EEK-variánstól.

 

© MTI / EPA / Franck Robichon

 

A tokiói kórházban elvégzett pozitív teszteknél 14-ből 10 esetben mutatták ki ezt a variánst, a két hónapon át tartó adatgyűjtés során pedig 36 Covid-pozitív személyből 12-nél mutatták ki az EEK-t. A Reuters szerint ezek a betegek nem jártak külföldön, vagyis a mutációt az országon belül kapták el.

Mindez azért is különösen aggasztó, mert az országban ismét egyre több fertőzöttet találni, a szakembereket pedig különösen aggasztja a mutáns törzsek terjedése – még úgy is, hogy a tömeges oltás nem kezdődött el az országban.

 

© Google

 

Pénteken Tokióban 446 új esetet találtak, ami egyelőre elmarad a januári 2500-as napi új esetszámtól. Oszakában viszont már most rekordmennyiségű új beteget, 666-ot regisztráltak a szakemberek. Az itteni betegeknél már a brit mutációt is kimutatták.

Kérdés, ha az olimpia előtt megkezdődik a tömeges oltás, mennyire tudják visszaszorítani Japánban a vírus terjedését, illetve melyik lehet az a vakcina, ami a legellenállóbb az EEK-val szemben. A Pfizer–BioNTech-oltásáról januárban mutatták ki, hogy 16 vírusmutáció ellen is képes védelmet biztosítani.

Az E484K-t azonban nem vizsgálták meg.