Koronavírus: újabb rossz hír a delta variánsról

Egy kutatásból kiderül, hogy az Egyesült Államokban a teljesen beoltottak közül egyre többen küzdenek áttöréses fertőzéssel, és ők ugyanúgy át tudják adni a koronavírust másoknak, mint az oltatlanok, tette közzé az Amerikai Járványügyi Intézet (CDC) a hivatalos oldalán.

 

Az Egyesült Államokban – ahogy a világ számos más országában – a legtöbb új koronavírus-fertőzéses esetet már kimutathatóan a delta variáns okozza. Egyes államokban, például Massachusettsben, ami a közel 70 százalékos átoltottságával igen jól áll, és ahol már május végén, a nyári szezon kezdete előtt feloldották a járványügyi korlátozásokat, az elmúlt pár hétben megugrott az új betegek száma – számol be a jelenlegi helyzetről az AP News.

 

Az egyik népszerű tengerparti üdülővárosban, Provincetownban a nyári rendezvényekhez és nyilvános összejövetelekhez köthetően közel 500 új megbetegedést jeleztek, ami önmagában nem tűnik kiugróan soknak, ám a fertőzöttek mintegy háromnegyede teljesen beoltott.

Mi a helyzet Massachusetts-ben?

Nemrégiben 469 olyan massachusettsi lakosnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, akik július 3. és július 17. között Provincetownban jártak. Közülük 346 ember (vagyis 74 százalékuk) teljesen beoltott volt. Összességében 274 áttöréses fertőzésben szenvedő betegnél jelentkeztek koronavírusos tünete: leggyakrabban köhögés, fejfájás, torokfájás, izomfájdalom és láz. Halálesetről viszont nem érkezett jelentés – olvasható a CDC oldalán közzétett részletes jelentésből. A kutatók 133 betegtől levett minta 90 százalékánál – genomszekvánálással – azonosították a delta variánst.

A massachusettsi járványkitörést tanulmányozó szakemberek arra a következtetésre jutottak – és ezt a CDC számára készített dokumentumban rögzítették is – , hogy azoknak a teljesen beoltott embereknek a szervezetében, akik mégis elkapták a SARS-CoV-2 vírust, és úgynevezett áttöréses fertőzésen estek át, körülbelül ugyanakkora volt a vírusterhelés (vagyis ugyanannyi koronavírust hordoztak), mint azok, akik nem kapták meg a védőoltást – írta az AP News. Ezen adatok ismeretében az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) a napokban ismét változtatott útmutatásán: az Egyesült Államok azon részein, ahol a delta variáns miatt újabb fertőzési hullám indult el, a teljesen beoltottaknak is javasolt a maszkviselés beltéren.

A mostani eredmények alaposan felboríthatják az új koronavírus terjedésével kapcsolatos eddigi elképzeléseket. Mert míg szakemberek korábban arra a következtetésre jutottak, hogy a teljesen beoltottak szervezetében, akik mégis megfertőződnek, alacsony lesz a vírusterhelés, és nem valószínű, hogy másokat továbbfertőznek, az új adatok arra utalnak, hogy a delta variáns esetében – ami kétszer fertőzőképesebb, mint az alfa, vagyis a brit variáns – ez nem feltétlenül van így.  Ráadásul, ahogy arról korábban írtunk, kínai tudósok kimutatták: 

 

akiket a delta variáns fertőzött meg, azoknál a vírusterhelés körülbelül 1260-szor nagyobbnak bizonyult, mint akiknél a korábbi törzsek valamelyike okozott megbetegedést.