Korózs Lajos: Kásler nem ért az egészségügyhöz

0

Elsősorban a Bajcsy Zsilinszky Kórházban kialakult súlyos helyzetről érdeklődött Kásler Miklós miniszternél Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő, ugyanis ott az átlagosnál jóval több a fertőzött beteg és dolgozó. Csupán március végén kezdték el a teszteket a munkatársaknál, akkor is csak szúrópróba szerűen.

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke arra is kíváncsi volt, hogy valóban közös fürdőbe, WC-be kell-e járniuk a fertőzésgyanús betegeknek a többiekkel, igaz-e hogy csupán egy gipszkartonnal választották le a fertőzötteknek kialakított részt. Érdemi válaszokat nem adott a miniszter.

Az sem világos, hogy volt-e, van-e aktualizált pandémiás terve a kórháznak, mert ilyennek minden intézményben lenni kellene, mégpedig leporolva. Korábban a tárcavezető megígérte, hogy erre figyelni fognak. A Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Korózs Lajos elmondta, azt is szeretné tudni, hogy hol van az egészségügyért felelős államtitkár, Horváth Ildikó, miért nem látni, hallani, amikor ő éppen tüdőgyógyász, egészségügyi menedzser, tehát jól képzett szakember. Kásler Miklós viszont nem ért az egészségügyhöz – állította az MSZP-s politikus..

Az elnök tehát összehívta a népjóléti bizottságot, hiszen még ezernyi kérdés merült föl. Például: kiket, milyen betegeket engednek vissza az üresen álló kórházi ágyakba? Hírlik, hogy az elküldöttek egyharmadát. Az elmaradt vizsgálatokat elvégzik-e, illetve mennyit csinálnak meg azokból? Az egészségügy átalakítását régóta tervezi a Fidesz, mégpedig úgy, hogy az ágyak maradnak, a krónikus betegek egy része viszont megy a szociális ellátásba. Valóban ezt akarják-e meglépni, s ha igen, akkor most-e? Honnan lesz pénz és szakember a szociális ágazatban?

A szocialista politikus az országos felméréssel, teszteléssel sem elégedett. Szociológusként azt mondja, hogy ha a kiválasztott embereknek csak a felét sikerült tesztelni, vagy talán 60 százalékát, akkor a minta nem tekinthető reprezentatívnak. Rendkívül kevés fertőzöttet találtak, de lehet, hogy azért, mert nem jó helyen mértek. Az véleménye szerint, mégiscsak elgondolkodtató, hogy máshol 2 százalékos a halálozási arány, míg itt 12.

via. klubradio.hu