Korózs Lajos: Már emberéletbe került a fideszesek bűncselekmény-sorozata a Mátrai Erőműben

0

Az MSZP nem hagyja annyiban, hiszen már ember is meghalt a Mátrai Erőműben történt környezetszennyező, durva bűncselekmény-sorozat miatt – erről beszélt Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője szerda este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A Mátrai Erőműben történt súlyos katasztrófában a fideszesek vastagon benne vannak; ez nem maradhat következmények nélkül, mert tönkreteszik az egész környéket – ismertette a képviselő.

„Ezzel a visontai erőművel soha nem volt semmilyen probléma, míg a Mészáros-család be nem tette a lábát; itt egy ipari park jött létre, ahol meglehetősén kétes tevékenységek folynak. Erről ma egy 11 pontos, írásbeli választ igénylő kérdéssort intéztem Gulyás miniszterhez”

– mondta Korózs Lajos.

„November 6-án történt a katasztrófa, de csak 9-én rendeltek el egy nagyon erős szellőztetést. Védőruhában mentek be a katasztrófavédelmi szakemberek is.”

A szocialista politikus elmondta, olyan méreteket öltött a légszennyezés a területen, hogy az előző napokban még gyakorlatilag be se lehetett menni.

„A gyerekeket még a környező falvakban sem engedték ki az udvarra; volt olyan ember, aki elájult, de volt olyan is, akinek patatokban folyt az orra vére. 6-án történt a baj, aztán 3 napig szellőztettek, majd végül csak 9-én mértek, de még akkor is 130-szorosát mérték a veszélyes értékeknek”

– mesélte Korózs.

A képviselő elmondta, hogy a telepen a Mészáros-család vállalkozásai kétes biztonságú tevékenységet folytatnak, amelynek során brutális mennyiségű és igen veszélyes szennyvíziszapot állítanak elő és szállítanak szerteszét az országban – elég sok háttér-információ szerint Budapestre is.

„Azt is megkérdeztem, hogy vittek-e az erőműből a Fővárosi Csatornázási Művek észak-pesti telepére, az Észak-pesti Szennyvíztisztítóba”

– emlékeztetett kérdéseire, amikre 15 napon belül köteles válaszolni a miniszter.

Korózs hangsúlyozta, a legkevésbé sem csak elméleti, hogy emberéleteket veszélyeztetnek: egy 29 éves fiatalember már bele is halt a felelőtlen tevékenységbe.

„A katasztrófát követően, haláleset is történt, hiszen szétázott a zagytározó, annak a gátjára felment egy cég, amelynek munkatársa, egy 29 éves fiatalember, járművével felborult. A lánctalpas jármű fülkéje összeroppant, és abban halt meg a fiatalember.”

„Noha eddig a zagykezelő cégek flottul dolgoztak, a Mészáros-család azonnal behozta a nemtörődöm fideszes alvállalkozókat, akik a katasztrófát okozták. Kérdezem: ez az átázás várható volt, és többek között azért történt, mert irgalmatlan mennyiségű víz volt ott fölhalmozva?”

– utalt ismét Gulyás Gergelyhez intézett kérdéseire Korózs.

„Már fél évvel ezelőtt is kipusztultak a halak a Bene-patakban és a Tarna folyóban. Mi már akkor is gyűjtöttük az adatokat! Akkor is másfél millió köbméter vizet kellett ráengedni a patakra, hogy annyira tudják közömbösíteni a mérgezést, hogy csak a halak pusztuljanak ki”

– mondta el.

Kérdésre válaszolva, megerősítette, hogy bár a visontai eset nem olyan látványos, mert gázokról van szó, az egész egy, a kolontári vörösiszap-katasztrófához hasonló történet, amelynek – ha nem állítjuk meg – hosszú távú, rendkívül brutális környezetkárosító hatása lesz.

„Az a gyönyörű Markazi tó, amelyik az erőmű melletti víztározó, egy üdülőparadicsom volt, viszont, ha ez így megy tovább, nem jósolok annak semmilyen jövőt”

– emelte ki példaként Korózs Lajos, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.