korrupcióval vádolt Schadl György a börtönből üzent az apjának, hogy rejtse el a nyomozók elől a több mint százmilliót érő luxustárgyait

A börtönből telefonált a feleségén keresztül Schadl György az apjának, hogy csaknem 110 millió forintnyi luxusórát és ékszert helyezzen el egy titkos széfben. Az ügyészség erre rájött, ezért a végrehajtói kar elnökének, illetve a feleségének és az apjának pénzmosás miatt kell felelnie.

Schadl György csaknem 110 millió forintnyi luxustárgyról próbált gondoskodni a börtönrácsok mögül. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) több mint egy éve letartóztatásban ülő elnöke ezzel a feleségét és az apját is bajba sodorta, ugyanis ellenük is vádat emeltek – derült ki a vádiratból.

Ahogy arról a Blikk is többször beszámolt, Schadl és 21 társa – köztük Völner Pál, az azóta a posztjáról távozó volt igazságügyi államtitkár – ellen októberben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt. A vádhatóság gyanúja szerint a végrehajtói kar elnöke – a Völnerrel kialakított korrupciós kapcsolatait kihasználva – 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert. (A nyomozás során még 880 millió forintról volt szó.)

A nyomozás során Schadlnál és a – szintén végrehajtóként dolgozó – feleségénél jelentős mennyiségű pénzt és számtalan vagyontárgyat foglaltak le, a vádirat szerint azonban olyanok is akadtak, amiket megpróbáltak elrejteni a hatóságok elöl.

A férfinál és feleségénél épp egy éve, tavaly novemberben tartottak házkutatást, azt követően, hogy a Liszt Ferenc repülőtéren elfogták őket, ahonnan diplomata-útlevéllel utaztak volna külföldre. A házaspár hálószobájában található páncélszekrényben és egyéb berendezési tárgyakban ékszereket és órákat talált a nyomozóhatóság. Ezeket akkor nem foglalták le, mert az eljárás azon részében erre nem volt lehetőség. A vagyont végül november végétől zár alá kezdték venni.

A börtönben ülő Schadl György becsületsértés miatt feljelentette Hadházy Ákost

A börtönben ülő Schadl György becsületsértés miatt feljelentette Hadházy Ákost

A végrehajtói kar elnöke az értéktárgyak lefoglalásáról már a börtönben értesült, miután a foglalásról szóló határozatokat neki is megküldték.

A vádirat szerint Schadl György – a letartóztatása idején számára biztosított – telefonon a feleségén keresztül megkérte az apját, hogy egy bankfiókban béreljenek széfet, és ott helyezzék el a korábban le nem foglalt órákat és ékszereket

– tudta meg a 24.hu.

A vádirat szerint bár Schadl felesége és apja tudtak arról, hogy az órák és ékszerek büntetendő cselekményből származnak, eleget tettek a kérésnek: egy Bartók Béla úti bankfiókban széfet béreltek, ahol elhelyezték a csaknem 110 millió forint értékű ékszert és luxusórát. A trezort Schadl apja nevére bérelték ki, de Schadl feleségének is volt hozzáférése. Az ékszereket és órákat így akarták eltüntetni a nyomozók elől, megakadályozadó azok lefoglalását.

A történtekre viszont rájött az ügyészség is, emiatt Schadl György felesége és édesapja ellen is vádat emeltek.

Mindkettőjüket különösen nagy értékre elkövetett pénzmosással vádolják: előbbit tizenhetedrendű, utóbbit tizennyolcadrenű vádlottként. Az ügyészség azt indítványozta, hogy beismerés esetén a bíróság Schadl György feleségét ítélje két év, végrehajtásban öt év próbaidőre felfüggesztett börtönre és 50 millió forint pénzbüntetésre. Az apjára ugyanezt a büntetést kérte az ügyészség, ám mellékbüntetésként csak 5 milliót forint pénzbüntetést indítványozott – írták.

Ezek rejtegette Schadl

A széfben a csaknem 110 millió forintot érő ékszereken és órákon kívül további jelentős vagyont is találtak, amit a hatóságok zároltak és lefoglaltak.

Ezek:

  • több mint tízmillió forintnyi valuta,

  • egy 7,5 millió forint értékű Breguet karóra,

  • 174,5 millió forint, amit Schadl bankszámláján zároltak,

  • feleségével közös cégének üzletrésze,

  • nyolc belvárosi lakás,

  • négy vidéki ház, köztük egy siófoki nyaraló,

  • három budapesti üzlethelyiség,

  • két pince,

  • továbbá egy szentendrei telek.

Eljött az igazság pillanata: ilyen súlyos börtönéveket kért Schadl Györgyre és Völner Pálra az ügyészség

Az ügyészség megállapította, hogy Schadl vezetői pozíciójából – valamint a Völner Pállal fennálló korrupciós kapcsolata révén – a befolyásra hivatkozva, hét társával előzetesen megállapodott, hogy eléri azok önálló bírósági végrehajtóvá való kinevezését, cserébe viszont az érintettek a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében neki juttatják el. A vádirat szerint Schadl György így 924 milliós illegális jövedelemre tett szert. Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért, amennyiben beismerik bűnösségüket.