Kósa Lajos: “A nyugdíjak kifizetése” miatt szinte üres az államkassza, így ha akarnánk se…

De így is a korábbinál többen vállalnak munkát.

Néhány hónap leforgása alatt 25 ezer nyugdíjas tért vissza a munkaerőpiacra, így számuk elérte a százezret – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter helyettese.

Tállai András szerint az emelkedésben érdemi szerepet játszhatott, hogy a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasoknak januártól csak személyi jövedelemadót kell fizetniük, járulékot nem.

Ez azt jelenti, hogy százezer forintos bérnél egy év alatt 168 ezer forinttal több marad a nyugdíjas munkavállaló zsebében – mondta Tállai András, hozzátéve, hogy a munkáltatók is jól járnak, hiszen mentesülnek a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége alól.

Mindez jól hangzik, ám fényévekre van attól, amit 2017 szeptemberében Kósa Lajos vizionált: a Fidesz akkori frakcióvezetője úgy látta, két éven belül 800 ezer-egymillió nyugdíjas vállalhat munkát. És azt hozzá kell tenni, hogy a politikus még nem is az idei adókönnyítés ismeretében prognosztizált, akkor a nyugdíjas szövetkezetek lelkesítő hatásának tulajdonította a korábbinál nagyobb munkavállalási kedvet a magyar idősek körében.