Kósa Lajos bocsánatot kért a zsidózás miatt

0

“A Fidelitas szombati rendezvényén elhangzott mondataimban, talán félreérthető módon, arra utaltam, hogy az ellenzéki együttműködés a holokausztban elveszített zsidó honfitársainkon korábban gúnyolódó jobbikosokra is kiterjed, őket legitimálja. Ha szavaimmal, megfogalmazásommal akár egyetlen magyar zsidó polgártársamat is megsértettem, úgy azért tőlük bocsánatot kérek”

 

– közölte hétfő reggel, két nappal a Fidelitas tisztújító kongresszusa után Kósa Lajos.

A Fidelitas szombati rendezvényén elhangzott mondataimban, talán félreérthető módon, arra utaltam, hogy az ellenzéki…

Gepostet von Kósa Lajos am Sonntag, 1. Dezember 2019

A Fidesz politikusa a “talán félreérthető” megfogalmazás alatt azokra a gondolataira utalhat, melyek szerint az őszi önkormányzati választáson a debreceni “zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni”. Mondatait a hazai zsidó szervezetek ritka összhangban ítélték el, még a kormánnyal jó viszonyt ápoló Köves Slómó rabbi is publicisztikában ítélte el a jellegzetesen antiszemita gondolatmenetet.

Elítélte a nyilatkozatát a Mazsihisz elnöke, Heisler András is. Gadó János, a Szombat publicistája pedig arról írt, hogy Kósa megszólalása beleillik a kormánypárti politikusok mostani megszólalásainak trendjébe, hiszen mostanában Kövér László is hasonló antiszemita toposzokat szokott emlegetni.