Kósai szimbólumok

Aggódom a Fidesz frakcióvezetőjének szellemi épségéért. Az utóbbi években az állapota szemlátomást romlik, zavarosan beszél, hebeg-habog, nyekereg, ráadásul mostanában egyre gyakrabban látogatja meg őt régi barátja, Freud. Biz’ isten, minden megszólalása blama, hát még ha ideje is van kigondolni valami frappánsat…

A minap például szellemeskedni próbált, s a letelepedési kötvény haszonélvezői kapcsán azt találta mondani: ne keverjük össze az albérlőket a betörőkkel. Ezen az idétlen és felháborító humroncson talán még a közismerten remek humorú Áder János sem fakad kacajra, de azért a briliáns kósai szimbólumpár megér egy misét.

Mr. Húsz-harminc Százalék jó poénnak tartja, hogy betörőknek nevezi a segítségre szoruló menekülteket, míg azokat, akik a Rogán baráti kör által létesített off-shore cégeken keresztül államkötvényt jegyeznek és persze busásan megfizetik a kormányzati “elitet”, ki tudja, miért, albérlőknek mondja. Szóhasználata tovább gondolása adja az újabb meghatározást: Orbánék bizony Magyarország főbérlőinek tartják magukat.

A főbérlők, sőt, tulajdonosok azonban mi vagyunk. Mi, mindannyian. Ez a kormányszintre emelt bűnszövetkezet pedig – az engedélyünk nélkül – csak bérbe adja a “lakásainkat” és zsebre vágja a több éves bérleti díjat. És még csak azt sem mondhatják, hogy ne szóljunk semmit, elvégre négy, majd újabb négy évre rájuk bíztuk a tulajdonunkat, annak egy részét miért is ne adhatnák másoknak bérbe.

Nem mondhatják és nem adhatnák bérbe sem, mert nem tulajdonba kapták az országot; a megbízásuk pusztán az “ingatlanok” rendben tartására és állagmegóvására, illetve, ahol szükséges, felújítására és újak létesítésére vonatkozott. Ehelyett ők önkényesen kisajátították a tulajdonainkat és azok egy részét, szintén önkényesen, albérletbe adták. Ráadásul: saját zsebre. És tolvajokként még ők állítanak olyan szószólót, aki nem átallja betörőknek nevezni a menekülteket.

Lám, elég a fideszes frakcióvezető nyilatkozatát megismerni, máris adódik a konklúzió – a kósai szimbólumrendszer bővítésével. Az ilyen “házgondnokokat” nem elég egyszerűen kirúgni, teljes vagyonukkal feleljenek az okozott anyagi és erkölcsi károkért!

Peter Tölgyes