Kovács Zoltán: Magyarországon nincs korrupció, csak Soros György

Süddeutsche Zeitung szerint Magyarország meredeken zuhan lefelé a Transparency International korrupciós listáján, amire a kormány reflexből ezúttal is azt mondja: á, ez csak a Soros, ám a gond ott van, hogy más, független intézmények ugyanilyen lesújtó módon minősítik az Orbán-kabinet ténykedését – írja a cikket szemléző Népszava.

A német lap szerint Kovács Zoltán azt üzente válaszul a TI értékelésére, hogy senki sem veszi komolyan, amit a nemzetközi civil szervezet ír, mert az az ellenzék szolgálatában áll és Soros György pénzeli. Márpedig ő évek óta az ország ellen ármánykodik, mivel az elutasítja a nyílt határok és a korlátlan bevándorlás ideológiáját.

A Fidesz persze mindig az üzletemberre hivatkozik, ha úgy érzi, hogy bírálják. Miközben a Transparency International tényekre és adatokra alapozza véleményét. Eszerint az unión belül a korrupciós viszonyok a magyaroknál romlottak a leginkább. Az ország kilenc év alatt 11 helyet esett vissza és most holtversenyben áll az urambátyám-rendszerre hírhedetten hajlamos bolgárokkal és románokkal.

A TI szerint Magyarországon gyengülnek a független intézmények, az állam egyre nagyobb befolyást gyakorol a sajtóra és bőven vannak botrányok az uniós támogatások körül. A Fidesz közben még nagyobb hatalomra tett szert, kihasználva a koronaválságot.

Hogy mindez miként csapódik le az országban, azt bemutatja a Friedrich Ebert Alapítvány budapesti irodájának éves összefoglalója. Eszerint az illiberális orbáni rezsim azon alapul, hogy saját hívei javára írja át a jogot. Ennek legnagyobb haszonélvezői a kormány-közeli vállalkozások, illetve a miniszterelnök családja és környezete. Így 2010-14 között a Tiborcz-féle Elios által megnyert közbeszerzések 94 százalékát uniós forrásokból fedezték. Mészáros Lőrinc cégeinek esetében ez az arány 99 százalék volt. Azóta pedig csak még jobban beindult az önkiszolgáló bolt.

A budapesti Korrupció Kutató Központ szerint a kliensrendszer 2020 első négy hónapjában ért fel a csúcsra: az állami megbízások 41 százalékát pályázat nélkül ítélték oda. De mivel a brüsszeli pénzeket az infrastruktúra fejlesztésére fordították, a kedvezményeket az adókon keresztül, illetve támogatások formájában nyújtották a klientúrának.

Az állapotokat a közvélemény is jól érzékeli: tavaly nyáron 87 százalék mondta azt az EU kérdezőbiztosainak, hogy a korrupció igen elterjedt. 57 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi három évben egyre rosszabb lett a helyzet.