Kövér: Ha az Alaptörvényt kétharmad nélkül hatályon kívül akarják helyezni, az büntetőjogi kategória

A házelnöknek az lett sok, hogy Arató Gergely azt mondta, hogy Dobrev Klárának nem fog megremegni a keze, amikor kukába kell dobni az alkotmányt.
Kövér László házelnök elvette a szót Arató Gergely DK-s képviselőtől az Országgyűlés hétfői ülésén, miután Arató arról beszélt, hogy az Alaptörvény szerinte fabatkát sem ér, és csak a korlátlan hatalmat és lopást biztosítja. A DK-s képviselő azt is hozzátette, Dobrev Klárának nem fog megremegni a keze, amikor kukába kell dobni az alkotmányt.
Ezt követően még beszélt Arató, hogy a legfőbb ügyészről, illetve a Költségvetési Tanács, a Médiatanács alkotmányellenességéről is. Amikor azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság teletömése a saját pártkádáreikkel is alkotmányellenes, akkor Kövér elvette a szót.
Utána a házelnök azt mondta, „eljutott arra a pontra, ami átlépi az alkotmányosság határát, holott ön az alaptörvényre esküt tett. Mindegy, hogy mit gondol egyébként az alaptörvényről, erre az alaptörvényre esküt tett, hiszen, ha nem tett volna, nem lehetne itt most képviselő. Arra szeretném felhívni a figyelmeztetni, hogy ne lépje át a büntetőtörvénykönyv tényállásainak a határát, mert az, ami önt mond, az az alkotmányos rend elleni – egyelőre csak – uszítás, és nem szeretném, ha szervezkedéssé fajulna” – mondta Kövér.
Miután Arató visszakapta a szót és befejezte a felszólalását, Kövér folytatta a korábbi gondolatmenetét. Azt mondta,
ha önök a kétharmados törvényeket kétharmados felhatalmazás nélkül kívánják megváltoztatni, vagy az alaptörvényt hatályon kívül helyezni, akkor alkotmányellenes cselekedetet hajtanak végre, ami büntetőjogi kategória.
“Orbán ‘csinált’ egy csomó kis Matolcsyt, akik később talán nem lesznek vele kedvesek”
Hisztériakeltésnek tartja a hvg360.hu által megkérdezett szakértő, ha azt mondják, az ellenzéknek kormányra kerülve nem lenne mozgástere a jelenlegi alkotmányos rendszerben, illetve a sarkalatos törvények tömkelege között. Az tény, ez a mozgástér kisebb, mint ami szokásos és ideális, de apró lépésekkel így is el lehet érni változást.