Kövér László már alá is írta a felhatalmazási törvényt

ITTHON hvg.hu 2020. március. 30. 16:30

Kövér László már alá is írta a felhatalmazási törvényt

Nem hezitált sokáig. A labda most Áder János köztársasági elnöknél pattog.

Koronavírus-világjárvány

Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.

Hétfőn a parlamentben a Fidesz (a Mi Hazánk képviselőivel és a német nemzetiségi képviselővel kiegészülve) elfogadta a felhatalmazási törvényt.

A jogszabály értelmében az Országgyűlés határidő nélkül meghosszabbíthatja azoknak a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát, amelyeket a kabinet vezetett be a koronavírus-járvány kezelésére, és amivel lehetővé válik, hogy az Orbán-kormány további, a törvényektől eltérő rendeleteket alkosson a veszélyhelyzet ideje alatt.

Gulyás Gergely és Varga Judit miniszterek korábban úgy számoltak, ha a Ház által elfogadott törvényt Kövér László házelnök és Áder János köztársasági elnök is soron kívül aláírja, az már éjféltől hatályos lehet.

Kövér László házelnök aláírására nem kellett sokat várni.

Négy óra után pár perccel a parlamenti honlapon már az állt, hogy a felhatalmazási törvény Áder aláírására vár, Kövér László már ezt megtette, aláírása után megküldte azt a köztársasági elnöknek.

Via. HVG