Közmunkás Szakszervezet: “A kormány nyomorban tartja az embereket!”

0

A Közmunkás Szakszervezet szerint nyomorban tartják az embereket.

Hiába jelentette be a kormány nemrég, hogy a közmunkásoknak (hivatalosan: közfoglalkoztatott) egyhavi – 54 ezer forint – bért adnak pluszban (lehetőleg még az önkormányzati választás előtt), mert jól teljesít a gazdaság, sokak szerint ezzel nem lesznek kijjebb a gödörből.

A Közmunkás Szakszervezet szerint ugyanis nem ilyen egyszeri juttatással kellene a kormánynak próbálkoznia, hanem végre emelni kellene a három éve ugyanazon a szinten álló bérüket – olvasható a 24.hu cikkében.

A közmunkások fizetése bruttó 81 530 forint (ami nettóban 54 217 forint), a szakképzett közmunkások bére pedig bruttó 106 555 forint (nettó 70 859). A minimálbér idén bruttó 149 ezer forint. Egy közmunkás 2011-ben még a nettó minimálbér 77,6 százalékát vihették haza, 2019-ben viszont a havi fizetésük a minimálbér felénél épp csak egy kicsit magasabb (54,7 százalék).

Vécsi Imre, a Közmunkás Szakszervezet elnöke szerint a közmunkások egyszeri juttatására szánt 9 milliárd forintból az érintettek alig több mint a felét (5,38 milliárd forint) látják majd a kezükben (99 ezer közmunkás kaphat ilyen egyszeri juttatást, a feltétel az, hogy január és július legalább három hónapig közmunkásként voltak foglalkoztatva), a többit az állam viszi adók és járulékok formájában.

Vécsi szerint a közfoglalkozatottak átlagbére méltánytalanul alacsony, nem lehet belőle egészségesen táplálkozni, jövőt építeni, gyermekekről gondoskodni, betegség esetén gyógyszer kiváltani (…). A nettó havi átlag 54 217 forint nyomorúságban tartja őket, és konzerválja a nyomorukat, nyugdíjat is nagyon keveset fognak kapni (…).

„Nem hisszük, hogy a beígért egy havi pluszpénzt a gazdaság jó teljesítménye miatt kapnák. Inkább arról van szó, hogy közpénzből szavazatokat szeretne vásárolni a kormány az önkormányzati választás előtt”

– mondta el a lapnak Vécsi, aki mindezek mellett persze annak örül, hogy egyhavi pluszpénzt kapnak közmunkások, mert legalább ebben a hónapban egy kicsit könnyebb lehet nekik.

A Közmunkás Szakszervezet elnöke úgy látja, legalább a 2016-os létminimumot kellene kapnia a közfoglalkoztatottaknak, az akkoriban 88 ezer forintot jelentett.