Központi felvételi 2022

Mikor meghallottam, ujjaim idegesen dobolni kezdtek. Elkezdtem olvasgatni több hírforrásból. Az idegesen kopogó ujjaim a billentyűzetre tettem, és íme.
Információink: egy alapítványi gimnáziumba nem sokkal(!) az írásbeli tesztek megkezdése előtt kiszállt az ellenőrök. Az egyik teremben, az egyik kolléga pár perccel(!) 10 előtt kinyitotta a teszteket. Ezt az ellenőrök lehetőségnek látták súlyos visszaélésre. A magyar írásbelit felfüggesztették. 150 diákot megfosztva attól, hogy ma letudhassa a teszteken.
MI VAAAAN????
Értem: szabály. A kolléga pár perccel beelőzött, talán hogy 10-kor már írhassák a teremben lévő gyerekek, osztani is kell. Hiba volt. De ekkora?
Milyen visszaélésekre adhat lehetőséget?
1; A nemszakos kolléga beleolvas és kisúg egy kérdést? Miért tenné? Erkölcsileg nem oké. Kitudódna. Esetleg pár gyereknek 1 max. 2 pont a feladatok jellegéből adódóan.
2; A nemszakos kolléga lefotózza laponként, és elküldi valakinek, hogy megoldja, majd elküldje valakinek puskázni? Pár perc alatt rohan egyet a világhálón, és a mobil és okosóra nélküli diák felhasználja…aha. Pegasus korában ez vicces, azonnali lebukás, csak a nemszakos kolléga telefonjában a kommunikációs listákat kell megnézni meg a fotókat…mert ugye pár percről beszélünk.
Amin igazán nevetek, és igazából csak ezen, az a nemszakosság. Feltételezzük, hogy az általános iskolai magyar anyagot egy angolos (azért ő nyelvtanból penge ? ) vagy egy töris esetleg bioszos vagy matekos nem fogja tudni…. Ha nálunk egy onkológus orvos (#KáslerMiklós) oszthatja az észt oktatásügyből, történelemtudományból….vagy egy jogász (#RétváriBence… upszi, jogász, akkor lehet a vizsgái sem ..ööö…nos…szabályosan történtek?) Szóval egy jogász megmondhatja, hogy egy tankönyv módszertanilag megfelelő-e…nos, akkor egy nemszakost sem kérdőjelezhetünk meg általános iskolában, ugye? ?
Szóval: mi a franc történhet egy pár perccel hamarabb kinyitott borítékkal?
Nem, ezt a helyzetet, jelen információim birtokában NEM tudom elfogadni. Nincs rá értelmes magyarázat.
3; 150 gyereket kellett ezért megszivatni?
Ráadásul egy sokszor, szakmailag is indokoltan ostobaságnak tartott központi felvételi miatt. És ez az eset is egy érv a felvételik ellen.
Bocsánat, de durva leszek: menjenek a fenébe az ilyen felügyelők!
Pontosan ilyenekért vagyunk mi mind (nem csak pedagógusok!) megszivathatóak, félelemben tarthatóak, mert sorozatosan követünk el néha szándékosan is hibákat a betarthatatlan vagy értelmetlen, embertelen szabályok miatt.
Nem, ezt a helyzetet NEM tudom elfogadni. Nincs rá értelmes magyarázat.