Közvéleménykutatás: A magyar lakosság több mint fele fél a negyedik hullám miatti munkanélküliségtől!

A kereskedelemben a legerősebb az áremelési szándék, a lakosság munkanélküliségtől való félelme négy hónapos javulás után júniusban és júliusban is erősödött – írja a Városi Kurír.

Az áremelési törekvés a kereskedelem kivételével minden ágazatban erősödött. Azonban így is a kereskedelemben a legerősebb az áremelési szándék, e cégek többsége áremelésre készül.
Csaknem ugyanez az arány az építőiparban is. Ugyanakkor a májusi jelentős növekedést követően június után júliusban is kissé csökkent a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság jövőjének megítélése az üzleti szférában összességében nem változott, de ezen belül az iparban jelentősen romlott, a kereskedelemben viszont sokat javult. A lakosság véleménye érezhetően kedvezőtlenebb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke júliusban 4 hónap emelkedés után kissé csökkent, de így is a válság előtti szintje közelében maradt. A lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását az előző hónaphoz képest enyhén romlónak, ám a válság előttit elérőnek, megtakarítási képességét pedig kissé javulónak értékelte.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom ezért is szorgalmazza például a nyugdíjasoknak a korpótlékot, ami havi nettó 50.000 forint, mert a borzasztóan nagy áremelkedések miatt nem tudnak megélni, azon felül  egy nyugdíjas ne kaphasson 100.000 forintnál kevesebb nyugdíjat.