Kritikus szintre került a Velencei-tó

Órái vannak hátra a Velencei-tónak, és beáll a valaha mért legalacsonyabb vízszint.

Ha a napi egy, kánikulában másfél centiméteres párolgást és vízszintvesztést vesszük alapul, akkor 24 órán belül beállhat az az állapot, ami – legalábbis amióta valaha hivatalos mérés történik a tónál – eddig csak egyszer, 1949-ben következett be, azóta ezt az értéket határozzák meg a Velencei-tó legalacsonyabb vízállásának – írja a FEOL Fejér Megyei Hírportál.

EZ A KRITIKUS SZINT A 63 CENTIMÉTER.

A pillanatnyi állapot azt mutatja, hogy bár a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének halőrei az elmúlt kánikulai napokban tapasztaltak némi halhullást, ezt semmiképpen nem lehet tömeges pusztulásnak nevezni, ezért az erre vonatkozó vészjóslások egyelőre koraiak.

A VÍZÜGY SZAKEMBEREI EGY STABIL VÍZFORGATÓ BERENDEZÉST ÜZEMELTETNEK A VELENCEI OLDALON, KETTŐ PEDIG MOZOG A VÍZTERÜLETEN, TOVÁBBI KETTŐT KEDD HAJNALBAN ÜZEMBE HELYEZTEK A MOHOSZ DINNYÉSI KIRENDELTSÉGÉNEK KÖZPONTJÁBAN.

A halpusztulást ezzel talán meg lehet előzni, a vízszint további csökkenését azonban nyilvánvalóan nem.

Riasztó, hogy a folyamatnak még a vízügyi szakma sem látja a végét, miközben a halgazdálkodással foglalkozó, lényegében ugyanabban a csekély csapadékban és vízgyűjtő területben bízó halastavak fenntartói is visszaszámlálnak már.