Kriza Ákos a kém!

Az adatvédelmi hatósághoz fordult a miskolci önkormányzat a városházán talált, ismeretlen rendeltetésű mikrofonok és kamera ügyében – tudta meg az Index. A miskolci önkormányzat lapja számolt be arról, hogy augusztus végén a városháza bejárása során a közgyűlési ülések és egyéb rendezvények helyszínéül szolgáló teremben olyan kamerát és mikrofonokat találtak, amelyek nem részei a közvetítőrendszernek. A városvezetés szerint erről sem a felszereléskor, sem az átadás-átvételkor nem történt tájékoztatás.

Az ügy belső vizsgálata során megállapították, hogy Kriza Ákos korábbi fideszes polgármester kérésére, Alakszai Zoltán akkori kabinetvezető (későbbi jegyző, ma pedig már a Borsod–Abaúj–Zemplén megyei kormányhivatal első embere) engedélyével 2016 augusztusában egy robotkamerát, két térmikrofont és a hozzájuk tartozó vezérlőegységet szereltek fel az ülésteremben. A közel négymillió forintért beszerzett eszközök olyan minőségűek voltak, hogy segítségükkel a teremben zajló minden beszélgetést hallani lehetett, akár a képviselők vagy az ülésre meghívottak egymás közötti magánjellegű társalgását is. Kiderült, hogy a rendszer független a közgyűlés üléseit egyébként rögzítő és közvetítő felszereléstől, amely a zárt üléseken lekapcsol, de a felfedezett kamera és a mikrofonok tovább működhettek – írta a Népszava.

A kamera a képviselőkkel szemben volt elhelyezve, a két mikrofon szintén igen jó minőségű: így ezekkel az eszközökkel szinte bármit rögzíteni lehetett, ami a teremben történt

– mondta Petruskó Norbert, a polgármesteri hivatal szóvivője a Szabad Európának.

A vezérlőegység nem tárolta a felvételeket, azokat külső, ismeretlen tárhelyre menthették le. Mivel a robotkamera és a térmikrofonok működése aggályos, a jelenlegi városvezetés utasítást adott a leszerelésükre, bár ez is pluszköltséget jelent – olvasható a városháza ezzel kapcsolatos közleményében.

Hollósy András KDNP-s önkormányzati képviselő, szóvivő korábban azt nyilatkozta, a berendezések kizárólag a közgyűlési jegyzőkönyvek elkészítését segítették. Szerinte a

teremben jól látható helyre felszerelt eszközöket 2016 óta nézték a baloldali képviselők, de mindeddig semmilyen problémájuk nem akadt velük.

A Szabad Európa e gy helyi forrása úgy fogalmazott, a városháza munkatársai „az életben nem szúrták volna ki maguktól”, hogy az eszközök a hivatalos rendszertől függetlenül működnek. Szerinte a technikus kollégák „kaphattak egy fülest” arról, hogy mire figyeljenek a bejáráskor.

N. Szántó Rita, a polgármesteri hivatal sajtófőnöke kérdésünkre arról tájékoztatta az Indexet, hogy feljelentést egyelőre nem tettek. Az eszközök felfedezését követően az adatvédelmi hatósághoz fordultak, amely elindította a vizsgálatot. A további jogi lépések megtételéig megvárják a hatóság állásfoglalását.