KSH: Brutális a drágulás üteme az országban!

Az ipari termelői árak 2021 novemberében 21,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A hivatal gyorstájékoztatója szerint

az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, az alap- és az üzemanyagok drágulása befolyásolta.

A belföldi értékesítés árai 31,2, az exportértékesítés árai 16,8 százalékkal emelkedtek. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 4, az exportértékesítési árak 2, így az ipari termelői árak összességében 2,7 százalékkal nőttek egyetlen hónap alatt.

A 31,2 százalékos dráguláson belül a 63 százalékos képviselő feldolgozóiparban 22,3,

a 31 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 53 százalékos volt a drágulás.

A feldolgozóiparon belül az MTI gyűjtése szerint a kőolaj-feldolgozás drágult a legjobban, egy év alatt 80,4 százalékkal, a vegyiparban 58 százalékos volt az áremelkedés. Az élelmiszeripar termelői árainak emelkedése két számjegyű, 10,6 százalékos lett novemberben. A járműiparban 6,1 százalékkal, a számítógépek és az elektronikai cikkek gyártásában 3,6 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése tavaly novemberben.

A KSH közlése szerint az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 43,8, a beruházási javakat gyártókban 7,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 8,2 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 16,8 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 11,1, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése és a nyersanyagok árának bázisidőszaki visszaesése következtében – 206,1 százalékos volt a drágulás.

A járműipar exportárai 4,7 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai és elektronikai iparban 4,2, a villamos berendezések gyártásában 4,5, a gépiparban 6,7 százalékos volt az emelkedés. Az élelmiszerek ára exportban is 10 százalék felett, 10,7 százalékkal nőtt, a gyógyszereké pedig 13,1 százalékkal.

 

Via. MTI