Külföldi vendégmunkások vehetik el a magyarok munkáját

0

A Vasas Szakszervezeti Szövetség félpályás útlezárással tiltakozott a Suzuki esztergomi gyáránál, mert úgy vélik, a cég semmibe veszi a magyar munkavállalók jogait. Az érdekvédők attól tartanak, hogy a magyar dolgozók hátrányba kerülhetnek a külföldi vendégmunkások miatt, akik nem mondanak nemet a túlóráztatásra.

Tavaly év végén a fideszes többségű parlament elfogadta a Munka törvénykönyvének rabszolgatörvény néven elhíresült módosítását, miközben a hatóságok egyre kevésbé ellenőrzik a munkavédelmi vagy a munkaidőre vonatkozó szabályok betartását. A hazai 4,5 millió munkavállaló közül mindössze 73 ezret ellenőrzött tavaly a hatóság, és még így is a korábbinál háromszor több túlóráztatással kapcsolatos visszaélésre derült fény.

Eközben a gyárakban egyre nagyobb létszámban jelennek meg a kiszolgáltatottabb helyzetben lévő ukrán, szerb, indiai vagy mongol és vietnami vendégmunkások. Tavaly már 61 ezer külföldi kért munkavállalási céllal tartózkodási engedélyt, míg 2017-ben még csak 24 500.

A kormány is segítséget nyújt azzal, hogy eddig 450 millió forintért hirdették a lehetőséget az EU-n kívüli országokban, a munkavállalási engedély nélkül a régióból (Ukrajnából, Szerbiából) betölthető szakmák, munkakörök számát pedig 119-re emelték. A tavalyi 55 ezerről pedig idén 57 ezerre növelték a Magyarországon foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok kvótáját.

A vendégmunkások elszállásolására több munkásszálló épül vagy alakul át motelből, panzióból.