Kuncze Gábor: amíg Pintér nem operál, nincs baj!

0

Az ma már nem is hír, hogy Kásler Miklós, az egészségügyért is felelős miniszter elvesztette a kormányfő bizalmát. Mondhatnánk úgy is, hogy megbukott, de ez már annyira nem számít új információnak, hogy még a kormánypárti lapok is evidenciaként kezelik. Viszont a hírpiac legfrissebb szenzációja, hogy az egészségügy szervezeti irányítása átcsúszik a belügy-, vagy a honvédelem irányítóinak kezébe.

Megkérdeztük az egykori belügyminisztert, Kuncze Gábort, hogy mit szól mindehhez. A válasz előtt elemezzük a kialakult helyzetet.

Azt persze tudjuk, hogy Orbán Viktor nem szereti cserélgetni a minisztereit – ámbár épp az egészségügyi tárcánál megfordult már néhány tárcavezető –, mert azzal lényegében saját hibáját ismerné el. Pedig az köztudott, hogy a miniszterelnök nem szokott hibázni, akkor is nyer, ha veszít. Lásd: a járvány alatt a fertőzöttek számához képest, igen sok a haláleset. Pedig közvetlenül Orbán Viktor irányítja az operatív törzs munkáját.

Ennek ellenére, vagy épp ezért, Kásler miniszter folyamatosan hibázott. Állítólag még a horkolás elleni lélegeztető beszerzésére is a tárca orvosai bólintottak rá. De nyilatkozatai – lásd: a Tízparancsolat gyógyító ereje – már korábban nevetségessé tették, ellentmondó intézkedései pedig súlytalanná. Lásd a boncolás leállítása, a kórházi ágyak életveszélyes kiürítése – az esetek vég nélkül sorolhatóak. Talán ezzel is magyarázható, hogy a járvány felszámolásának irányítását, az operatív törzs munkájának teljes koordinálását nem Kásler vezeti, hanem a belügyminiszter, Pintér Sándor.

Miután Kásler szakmailag és politikai értelemben is totálisan alkalmatlannak bizonyult, szerepét a kormányon belül, szemmel láthatóan szétosztják. Így került a képbe a felsőoktatás munkáját is irányító innovációs miniszter. Megnyugtató, hogy Palkovics László révén, ma az orvosegyetemek egyre nagyobb befolyással vannak az egészségügy szakmai irányítására.

Lásd: az a Merkely Béla – a Semmelweis rektora – vette át a tesztelés teljes irányítását, aki a Kásler által kirúgott Cserháti Pétert azonnal alkalmazta. Ilyen Orbán tudta nélkül, elő nem fordulhat.

Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy az egészségügy szervezeti irányítását már egyre inkább a belügyminiszter, Pintér Sándor végzi. Ennek oka – a 444 információja szerint –, hogy Orbán szereti a katonás fegyelmet, a félfeudális rendszereket. Részben ezzel magyarázható, hogy talán a világon egyedül, a járvány elleni operatív törzs munkájában is terrorelhárítók, katasztrófavédők, bűnügyi elemzők kapnak helyet. Leszámítva a járványügyi szakértőként gyorsan hiteltelenné váló Müller Cecíliát, akit az utóbbi időben már gyakorló szaktekintélyek helyettesítenek.

Az jó ideje tudható, hogy Orbán azért vezényelt egyenruhásokat 140 kiemelt céghez, mert úgy látta, hogy a járvány idején, lényegében hadigazdálkodásra is sor kerülhet. A jelenlegi helyzet ismeretében, azért kicsit vicces, s talán szakmaiatlannak is tűnik, hogy a kórházak katonai vezetés alá kerülnek, vagy épp mindenütt egyenruhás rendőrök tűnnek fel, mert Pintér Sándor irányítja az egészségügyi intézmények szervezeti koordinációját.

A cél viszonylag egyértelmű: Orbán nem akarja kirúgni Káslert, ehelyett inkább káoszt csinál a kormányzati munkában. Mert ugyan mi másnak lehet tekinteni, hogy Palkovics és Pintér vezeti az egészségügyet? Megkérdeztük Kuncze Gábort, hogy egykori belügyminiszterként, lát-e ebben a zűrzavarban kockázatot? A politikus azonban nem kívánta kommentálni a helyzetet, mert a jelenlegi kormányzati munka felelősség-megosztása számára is átláthatatlan. Azon kívül, hogy mindenről Orbán Viktor dönt.

Ami persze önmagában is tragédia, de Kuncze szerint addig még nincs ennél is nagyobb baj, amíg nem maga Pintér vezeti a műtéteket Magyarországon.

via. 444.hu