Kunetz Zsombor bejegyzése

0

Meglepett az a vehemens ellenzéki össztűz, ami a kormány lélegeztetőgép vásárlását kísérte. Kiderült, hogy nem 8, hanem 16 ezer darab lélegeztetőgépet vásároltak.
Értem hogy Németországnak 12 ezer is elég, de Önök meg azt nem értik, hogy legalább a kormány most reálisan felmérte az egészségügy helyzetét és túlbiztosította magát. Egyrészt azzal, hogy fogalma sincs arról, hogy ebből a mennyiségből hány működőképes egyég van, másrészt meg az egészségügyi ellátórendszer reális értékelése azt mutatja, hogy Magyarországon sokkal nagyobb arányban lehet szükség légzéstámogató eszközökre, mint a fejlettebb országokban. (Elég csak a világszinten is kimagaslóan rossz koronavírusos halálozási arányunkat megtekinteni.)

Szóval nem értem, a ventilációt az ügyben. Persze sokat segített volna, ha legalább ezt nyilvános tájékoztatás mellett teszik meg, és elmondják, hogy kérem szépen, berendeltünk 16 ezer lélegeztetőgépet jelentősen túlárazva – amit az akkori piaci viszonyok még meg is magyaráznak – és reménykedünk abban, hogy a fele működőképes lesz.
Mert még ebben az esetben a kormány arról próbált meg gondoskodni, hogy az állampolgárait egy tényleg brutálisan terhelt piacon, és viszonyok között valahogy megóvja.
Pánikreakció volt?
Az, hiszen nem számíthatott arra, a kormány, hogy az egészségügy majd megoldja, ezt pontosan tudták, hogy még ábránd szinten is elvetélt.
Azt meg nyilván nem engedhette meg magának még ez a társaság sem, hogy látványosan tömegével haljanak meg emberek lélegezetőgép hiánya miattt, még akkor sem, ha ezt nem látványosan eszköz, személyzet és a szervezetlenség hiányában minden nap elnézi.
Tehát ezzel a döntéssel sokkal jobban jártunk, mintha Mészáros Lőrincnek vettek volna egy újabb balatoni partszakaszt, persze csak akkor, ha legalább a berendelt eszközök egy részéből nem fogpiszkáló lesz.

Szerző. Dr. Kunetz Zsombor, MBA, volt légimentő