Kunetz Zsombor: Megbuktatták Éger Istvánt!

0

A Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlése 202-120 arányban megbuktatta az eddigi elnököt, Éger Istvánt, és Kincses Gyulát választotta a szervezet új elnökének – írta meg a Facebookon Kunetz Zsombor, a Röntgen blog szerzője.

Mint azt a Mérce megírta, Kincses Gyula az 1001 orvos a hálapénz ellen csoportból induló Újratervezés csoport jelöltjeként váltotta le a 16 éve a szervezetet vezető Égert. Kincses fül-orr-gégész szakorvos, 2007. októbertől 2008. májusig az Egészségügyi Minisztérium államtitkára volt, korábban pedig vezette az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetet is. 2017-ben az ellenzéki pártok az ő vezetésével fogadtak el egy Egészségügyi Minimum nevű programot.

Kincses a 24-nek az Újratervezésről azt mondta:

„Az Újratervezés csoport azért jött létre, hogy az orvoskamara eszközrendszerén belül segítse egy jól szabályozott, korszerűbb, betegbiztonságot garantáló egészségügy fejlődését, és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) érdemi szereplő legyen az egészségpolitikában. Partneri és nem ellenzői szerepben kell fellépni a kormányzat felé, ha változást akarunk. Alakítói és nem elszenvedői akarunk lenni az egészségügy jövőjének. A »jó ez így, csak több pénz kellene« taktika nem működik.
Mi a kamara megújítására szerveződünk, és nem tudunk a kormány nevében ígérni semmit. Ha a sportra és a kormányzati kommunikációra szánt pénz továbbra is nagyobb mértékben nő, mint az egészségügyre fordított, akkor a mi hatékonyságunk is korlátos lesz. Persze meg kell próbálni ezen változtatni.”

A Mérce azt írja, az orvosi kamara két alelnökének is az Újratervezés csoport két tagját Álmos Pétert és Lénárd Ritát választották.