Küszöbön a negyedik hullám – Egyre több ország zár – Egyre több az indiai mutánssal fertőzött (Nemzetközi körkép)

  • Oroszország

Rengeteg az új fertőzött az indiai mutáns miatt

Oroszország 20 538 új koronavírusos megbetegedést jelentett az elmúlt 24 órában, 599 ember belehalt a fertőzésbe − írja a Guardian. Az országban december óta nem volt ilyen magas a halálesetek száma.

Az országban a járvány kezdete óta 5 451 291 ember fertőződött meg a vírussal, 133 282-en belehaltak a betegségbe.

 

  • Ukrajna

Ismét csillapodott a járvány

Ötszáznál is kevesebb új koronavírusos megbetegedést azonosítottak Ukrajnában az elmúlt 24 óra alatt − derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vasárnapi adataiból. Az elmúlt napon 17-tel 52 286-ra emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, 450 új fertőzöttel pedig 2 233 996 igazolt megbetegedésről tudnak.

Kárpátalján csupán három új esetről számoltak be az elmúlt napon, a betegség miatt senki nem halt meg.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is Kijevben azonosítják. Az aktív fertőzöttek száma tovább csökken az országban.

 

  • Németország

Új szabályokat vezetett be Angela Merkel

Keddtől csak a német állampolgárok számára szabad a beutazás Németországba Oroszország és Portugália területéről − írja a Deutsche Welle.

Az országba hazatérő állampolgárok attól függetlenül, hogy rendelkeznek-e negatív koronavírus-teszttel, két hétre karanténba kerülnek – mondta Angela Merkel, német kancellár.

Az ország vezetése a döntést az elsőként Indiában azonosított delta-variáns terjedésének visszaszorítása miatt hozta.

Németországban továbbra is kötelező mindenhol a maszk viselése és a rendszeres kézfertőtlenítés és távolságtartás.

Nyár végére egész Európában a koronavírus (elsőként Indiában azonosított) delta-variánsa válhat dominánssá − mondta Angela Merkel német kancellár. A politikus szerint a koronavírus elleni küzdelemben „vékony jégen jár” Európa.

Angela Merkel, aki idén távozik hivatalából, úgy gondolja, hogy óvatosnak és elővigyázatosnak kell lenni az új variánsokkal, jelenleg pedig a legnagyobb fenyegetést a vírus delta-változata jelenti − írja a Washington Post.

 

  • Csehország

Apró könnyítés az országban

Csehországban több területen enyhítenek a koronavírus miatt bevezetett karanténkorlátozásokon − írja az Unian hírügynökség.

Az enyhítések szerint a boltokban és múzeumokban most már tíz négyzetméterenként egy ember tartózkodhat. A fodrászok, a kozmetikusok, a masszázsszalonok is enyhítésekre számíthatnak. A fürdők és a wellness központok 50 százalékos kapacitás helyett már 75 százalékos kapacitással dolgozhatnak.

A tömeges rendezvényeken a szabadban akár már ötezer ember is részt vehet. Továbbra is tilos az élőzene az éttermekben és bárokban, azonban a mozikban ismét lehet fogyasztani üdítőket és nassolni valókat. A maszk viselése továbbra is kötelező országos szinten.

 

  • Olaszország

Továbbra is növekszik az új fertőzöttek száma, szigorítások bevezetését tervezi a kormány

Olaszország negyven halálesetet és 838 koronavírus megbetegedést jelentett az elmúlt napon − írja a Guardian. Az előző nap adataihoz képest alacsonyabb a halálozások száma, akkor 56 esetről számoltak be, a fertőzöttek száma azonban növekedést mutat. Előző nap 753 fertőzöttet regisztráltak.

A járvány kitörése óta az országban 127 458 halálesetről számoltak be, ami a második legmagasabb szám Európában. Legtöbben az Egyesült Királyságban haltak meg a járvánnyal összefüggésben.

 

  • Szerbia

Fel kell készülnünk a negyedik hullámra!

Egy nap alatt összesen 7309 koronavírus-tesztet végeztek el Szerbiában, ezek közül 66 lett pozitív.A vírus miatt öten haltak meg, így tavaly márciusi megjelenése óta már 7029 áldozatot követelt a járvány a balkáni országban – írja a Pannon RTV

Összesen 321-en kényszerülnek kórházi kezelésre, közülük 11 betegnek kritikus az állapota, ők mindnyájan lélegeztetőgépre vannak kapcsolva.

A szerb járványügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha a jövőben nem emelkedik a beoltottak száma, akkor egy újabb hullám kezdődhet, az adatok pedig romlani fognak.

 

  • Afrika

Enyhült a járvány a kontinensen, de nem szabad könnyíteni

A Dél-afrikai Köztársaságban, a járvány harmadik hullámának közepén több mint 180 ezer új esetet regisztráltak − írja a Guardian.

Mmamoloko Kubayi-Ngubane egészségügyi miniszter szerint ez a csúcs jóval meghaladja a második hullám csúcsát, amely januárban volt.