Kutatás: az oltások öt hónap után már nem védenek eléggé!

A magyarok többsége áprilisban-májusban-júniusban kapta meg a második oltását, azaz október-novemberre veszítik el a legtöbben a védettségüket a vírussal szemben – ha nem kérik időben a harmadik adagot.

Novemberben terhelheti le újra igazán súlyos mértékben kórházakat a Covid-fertőzöttek újabb huláma, nyilatkozta a Népszavának Vattay Gábor, az ELTE TTK Fizikai Intézet, Komplex rendszerek fizikája tanszék vezetője. A tanszék játványmodelljei eddig si megállták a helyüket, sajnos nincs okunk azt hinni, hogy a most jósolt hullám elmarad.

A legfrissebb izraeli kutatás szerint az oltások hiába működnek akutan jól, öt hónap után már nem védenek eléggé, egyre csökken az antitestek száma. Mivel a magyraok jellemzően késő tavasszal vették föl a második adag vakcinát, így a következő tetőzés emiatt is október-novemberre várható.

Ez ellen csak azzal tudunk védekezni, ha a második oltás felvétele után 4 hónappal mielőbb kérjük a harmadik adagot.

Vattay elmondta: júniusban még az izraeli, a brit majd az amerikai járvány kapcsán is úgy vélték a szakemberek, hogy leginkább az új mutánsok okozzák a problémát. Természetesen ebben van igazság, de azért az feltűnő volt, hogy pont három nyugati vakcinával oltott országban indult el újra a járvány a nyáron! Ennek pedig az a magyarázata, hogy ezek voltak a legkorábban oltó országok, mint például izrael.

Fontos látni, hogy Izraelben a delta hullámot a harmadik oltás felvétele bizony sikeresen megtörte – egyértelmű, hogy a hazai negyedik hullám tompításában is kulccszerepe lesz abban, hogy hányan veszik fel a harmadik oltást!

 

 

 

Forrás: medicalonline.hu