K*VA GYENGE, avagy kevesebb több lenne

Nézem az ellenzék kommunikációját. Az egyik ma azon pattog, hogy Oroszország terrorista állam, a másik zöld, de a szomszéd pártja még zöldebb, a harmadik árnyékbábozik. Van amelyik már nem is látható, de őszintén nem is hiányzik senkinek, frakciója persze van, és ha „összellenzéki” tüntetés kerekedne, meg kell hívni őket is, ami csak két résztvevőnek kínos: akinek beszélnie kell, meg aki hallgatja.
Pedig van három téma, amelyik uralja a társadalmat rendesen:
1. KIJÖSSZ A PÉNZEDBŐL HÓ VÉGÉIG? (ha lehetne itt háromszoros betűméretet és vastagítást alkalmazni, megtenném)
2. Ha valami komoly bajod van, rettegve mész el a sürgősségire?
3. Tudod pontosan, hogy ha általános iskolás vagy fiatalabb a gyereked, szinte biztos, hogy nem kap végig szaktanári oktatást állami iskolában az érettségiig?
Pártból és üzenetből is, kevesebb több lenne. A blogon nagy hívei vagyunk MZP rendszerváltó elképzeléseinek, de egyetértünk Hadházy Ákossal: most egy új párt egy új, felesleges egyszemélyes pártot jelentene. A „régiekből” is: gyakorlatilag a Momentum és a DK létezik – ezalatt azt értem, hogy van az ország nagyobb részén olyan tagsága, akik nem parlamenti vagy önkormányzati képviselők. Az MSZP, Jobbik, LMP, Párbeszéd a politika iránt nem érdeklődők számára láthatatlanok és saját magukon kívül kb. senkinek sem hiányoznának, ha hirtelen eltűnnének. A rubelfideszt meg 50% felett mérik még most is egy elképzelt EU-választáson, alapvetően azért, mert az ellenzéki szavazók nem mennének el.
Eltűnni persze nem fognak ezek a pártok, alapvetően azért, mert akik benne vannak, akik személyesen érdekeltek e szervezetek fennmaradásában, olyan pozícióban vannak, hogy az ellenzéken belüli kamarillapolitizálással lélegeztetőgépen tartsák a pártjukat, akár ciklusokon át. Ehhez adódik ez az összehangolatlan és alapvetően egymás előzését célzó, gerilla stílusú marketing (bár e szó használata méltatlanul értékeli fel azt az amatőr szerencsétlenkedést, amit csinálnak), ami látható, vagy nem is látható.
Pedig itt van fenn ez a három pont. E köré három ütős jelmondat, ezekhez három 15 másodperces videóklip, tolni youtube-ra, tiktokra, nézzétek, hogy csinálja a megafon. Nem tilos. És mindenki nyomja ezt. Minden politikusi megszólalás ezek valamelyikére kapcsolódjon. Röviden. Tanuljátok el MZP-től, hogy képes elmondani ugyanazt százszor, és ne tanuljátok el tőle, hogy képtelen röviden beszélni.
Az ország elmúlt negyedszázadának legnagyobb válsága idején tessék szíves ezt megjeleníteni az ellenzéki politikában. Az se zavar, ha nem így, ahogy írom, lehet, hogy van más út is. De ez, amit eddig csináltok, ez, szurkolói szakkifejezéssel élve K*VA GYENGE.
Én az vagyok, aki szerint mindenkinek tudnia kellene választania az ellenzéki palettáról, mert van ott mindenféle csoportosulás, a szocitól kezdve, a libsin át egészen a konzervatívig. Azonban azt nekem is el kell ismenem, hogy a mostani válságban nyújtott teljesítményen bizony lenne mit javítani, mert konkrétan nagybetűs vergődés, ami folyik.
Azt még megértem, hogy a “vakok közt a félszemű státuszában” szuperarrogánsá transzformálódott DK-s politikusokkal nem akar senki közösködni, de a többiek mit feszítenek a külön színpadokon, mikor nem nézi már őket senki, csak néhány fanatista? Értsd: senkihez nem jut el a mondanivalójuk még akkor sem, ha az amúgy jó gondolat lenne.
Én komolyan nem hiszem el, hogy nincs meg a közös nevező olyan pártok között, mint a Párbeszéd, LMP, Momentum és MKKP. Igen, amit a kutyák csinálnak az is egy teljesne fölösleges zabhegyezés, még mindíg azt gondolják, hogy önállóan eljuthatnak az 5%-ig. Na és ha csoda történik és egyszer eljutnak akkor mi a fsz van? Remek ötleteik vannak és becsületesek ők is, de súlytalanok, sokkal többet érnének az erényeikkel ha egy erősebb koalícióban mutatnák meg őket. Meg mi is többet érnénk, akkor velük.
Még annyit tennék hozzá a Kard remek soraihoz, hogy én negyedik témaként nagyon durván ráfeküdnék a környezetvédelemre, mert a klímaváltozás évről évre keményebben fogja rárúgni az ajtót az emberekre (vízhiány, szárazság, bozóttüzek, pusztító viharok) és akinek erre van válasza az előnybe fog kerülni. A Fidesz leszarja, mert neki a pillanatot kell mindig uralnia, majd az égő házban kapálóznak szokás szerint.