La Stampa: orosz nyomásra buktathatta meg az olasz kormányt Salvini

Az orosz nagykövetség egyik diplomatája május végén Rómában találkozott Matteo Salvini egyik tanácsadójával, és afelől érdeklődött, hogy a Salvini vezette Liga miniszterei közül szándékozik-e valaki kilépni Mario Draghi miniszterelnök kormánykoalíciójából.

A La Stampa cikke szerint, amelyet a Euronews szemlézett, Salvini később orosz nyomásra lépett ki a koalícióból, pusztán azért, hogy megdöntsék az olasz kormányt, és előrehozott választásokat tarthassanak.

A La Stampa szerint Salvini kollégája és az orosz diplomata közötti találkozó akkor történhetett, amikor Salvinit több kritika is érte, hogy párhuzamos diplomáciát folytat Oroszországgal az ukrajnai háború miatt.

A cikk szerint Salvini tervei közt szerepelt egy moszkvai, béketárgyalásokra fókuszáló út, a repülőjegyeket pedig az orosz nagykövetség vásárolta meg neki. Erre állítólag azért volt szükség, mert az uniós szankciók miatt nehézségekbe ütköztek, és kénytelenek voltak megkerülni azokat.

Állításuk szerint a pénzt visszafizették az orosz nagykövetségnek, mivel az útból nem lett semmi.

A Moszkva elleni uniós szankciókat támogató Luigi di Maio olasz külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy magyarázatot követelnek Salvinitól az Oroszországgal folytatott kapcsolatai miatt. Enrico Letta, a balközép Demokrata Párt vezetője pedig egyenesen „aggasztónak” nevezte Salvini és Oroszország viszonyát.

Orosz presszió? Ez álhír

− reagált Matteo Salvini a La Stampa cikkére, és egyenesen „ostobaságnak” titulálta az írást, majd közölte, hogy intézményi szinten fognak mindent cáfolni, amivel vádolják.