Lakner Zoltán: A Fidesz a totális diktatúrára való törekvésétől félti az országot

0

Válsághelyzetben, rendkívül szituációban nem szokatlan, hogy a kormány szélesebb körű felhatalmazást kap a gyors és hatékony kárelhárítás érdekében. Egy ilyen felhatalmazás arra és csakis arra a helyzetre, problémára vonatkozik, ami a válságot okozza, aminek persze lehet sok társadalmi következménye – írta szombat délelőtti posztjában a politológus.

kép. Facebook

Aggodalmának ad hangot a hétfői szavazás miatt, mivel az alaptörvénynek átnevezett Alkotmány már eleve kiskapuk eresztékeitől hemzseg s amennyiben megszavazzák a Varga-Semjén előterjesztést, az lehetőséget ad a kormánynak, hogy hatályos törvényekkel ellentétes rendeleteket hozzon, még akkor is, amikor az országgyűlés képes lenne az ülésezésre.

Különösen riasztónak ítéli, hogy a tervezet nem tartalmaz időbeli korlátot, mivel a felhatalmazás nem ér véget automatikusan a veszélyhelyzettel s mindaddig érvényben maradna, amíg a kormány az ellenkezőjéről nem dönt.

A valótlan tények híresztelésének és a valós tények elferdítésének büntethetősége olyan gumijogszabály, ami kielégíti az újságírók letartóztatását követelő – az elmúlt napokban a csahosok szájába adott – hatalmi igényeket – figyelmeztet Lakner.

„Mindenkinek a fantáziájára bízom, kire alkalmazzák majd először a szájzártötvényt: az újságíróra, aki az orvosok és ápolók tényleges munkakörülményeiről tudósít, vagy arra a propagandistára, kormányemberre, aki hazudozik arról, hogy van mindenütt elég védőfelszerelés. A közérdekű adatok eltitkolása (például a járvány területi és életkori eloszlása ügyében) nem szerepel a kriminalizált esetek között. A felhatalmazás ebben a formában tehát a válság szempontjából túl sok, és nem minden ponton releváns, ellenben szelektív. Ami tíz éves hagyomány. Ezért nem lehet másra gondolni, mint a válság örve alatt érvényesített nyers hatalmi érdekre. Ettől nem a hatékonyság lesz több, hanem a bizalom és az információ kevesebb”

– fogalmazza meg a totális diktatúra lehetőségének veszélyét rejtő előterjesztéssel kapcsolatos aggodalmait Lakner Zoltán politológus.