Lali már érzi a vesztét…

Úgy látszik Kósa nem szívesen vonulna börtönbe a váltás után…!

Kósa Lajos megkérdezte Pintér Sándortól, hogy muszáj-e börtönbe küldeni a gazdasági bűnözőket

Egyáltalán nem értem a gondolatmenetét. Hiszen az úgynevezett fehérgalléros bűnözők nem is csak egyetlen embert lopnak meg, hanem csoportokat, sok embert, netán egy egész ország adófizetőit…! És Kósa mégis jobban örülne, hogy ha ezek megúsznák egy sima ejnye -bejnyével? Ezek szerint őt is fenyegetheti a lebukás, ami nem kétséges, hiszen ” A tények jövőre is tények maradnak.” És itt sok minden felmerül…Malactelep és minden egyéb. Ő úgy gondolta, hogy amit ellopott, az már nem számít, mert meg van?

A honvédelmi és rendészeti bizottság éves meghallgatásán vett részt kedden Pintér Sándor, ahol a rendőrség 2019-es teljesítményéről és a bűnüldözési-bűnügyi statisztikákról értekezett a testület kormánypárti és ellenzéki képviselői előtt – írja az MTI. A belügyminiszter korábbban a nemzetbiztonsági bizottság ülésén is részt vett, arról itt számoltunk be.

Kósa szerint nem kellene erőltetni azt a börtönt

Pintér alapvető biztató eredményekről beszélt, rengeteg adat ismertetésével. A beszámoló legkiemelkedőbb pillanata azonban mégsem valamelyik statisztika bemutatása volt, hanem az, amikor Kósa Lajos, a rendészeti bizottság fideszes elnöke arról érdeklődött,

érdemes-e elgondolkodni azon, hogy gazdasági bűncselekmények (vagyis sikkasztás, adócsalás, hűtlen kezelés) esetén a letöltendő büntetés helyett a pénzbüntetést részesítsék előnyben?

Pintér Sándor erre azt mondta: azokban az országokban, ahol erre a módszerre áttértek, átlagosan magasabb ezen bűncselekmények száma, mint Magyarországon. Tegyük hozzá, az OLAF szerint Magyarországon tízszer annyi EU-s agrártámogatási forrást szívott fel a korrupció, mint az Unió más tagállamaiban.

Jobban bízunk a rendőrségben, mint az Országgyűlésben

A belügyminiszter szerint amúgy az embereket a közterületi bűncselekmények irritálják a legjobban. Tavaly 52 393 ilyen bűncselekmény történt, ez 4000-el kevesebb az egy évvel korábbinál. A tulajdon elleni szabálysértések száma 25 ezerre csökkent, és Pintér Sándor reménykedett benne, hogy ez idén tovább mérséklődik. Pintér úgy látja, hogy a közvélemény elégedett a rendőrség teljesítményével. Többféle módon mérik a lakosság elégedettségét, az önkormányzatokon, az iskolákon és iskolai munkaközösségeken keresztül, de a múlt évben lakossági felmérést is végeztek, és azt a választ kapták, hogy a rendőrségben az emberek 73 százaléka bízik. Az eredménnyel az ügyészséget, a bíróságot, de még az Országgyűlést is megelőzi a rendőrség – tette hozzá. A tavaly ismertté vált bűncselekmények száma 160 ezerre csökkent, ami 26 ezres mérséklődést jelent 2018-hoz képest, 2010-hez képest pedig 62 százalékost – sorolta a miniszter, aki szerint egyre erősebb a közbiztonság Magyarországon. A nyomozás eredményességének mutatója ugyan 68 százalékról 66 százalékra csökkent, de 2010-hez képest még mindig 20 százalékkal magasabb – mondta.    A miniszter arról is beszélt, hogy a büntetés-végrehajtásban korábban 120 százalékos volt a telítettség, és bár tavaly ez még nem enyhült, idén a feltöltöttség 95-96 százalékra csökkent, de mérséklődött a fogolyszökések, öngyilkosságok és a fegyelemsértések száma is.

Életpályamodellről, “erkölcsi sérültekről” is szó esett

Vadai Ágnes (DK) az életpályamodellről érdeklődött, továbbá arról, hogyan kívánják vonzóvá tenni a pályát. Pintér Sándor szerint 2019-ben magas létszámhiány és kevesebb jelentkező volt, de 2020-ban már többen jelentkeztek, elsősorban a büntetés-végrehajtásba. Az életpályamodellre vonatkozó kérdésre előrevetítette: az 500 ezres jutalmat háromévente tervezik kifizetni. Ugyancsak a képviselő kérdésére megerősítette, hogy a büntetés-végrehajtás tököli rabkórházát Berettyóújfaluba költöztetik, de ez nem jelenti azt, hogy a tököli területről lemondanak. Bartos Mónika (Fidesz) kérdésére válaszolva azt hangsúlyozta: “erkölcsi sérültek” azok a bűnözők, akik hamisítanak és forgalomba hoznak olyan termékeket, amelyeket úgy kínálnak, mintha hatásosak lennének a koronavírus ellen. A miniszter szigorú büntetőjogi szankciók megalkotását szorgalmazta ezzel összefüggésben. Harangozó Tamás (MSZP) kérdésére elmondta: a fertőzés nem befolyásolja a szolgálat ellátását, a hivatásos szervek állományában, a honvédségnél és az egészségügyi dolgozóknál kedden 24 igazolt fertőzöttet találtak, ebben a körben összességében eddig 933-an fertőződtek meg, 916-an gyógyultak meg a fertőzésből. Arról is beszélt, hogy a kiskunhalasi járványkórházat a kiskunhalasi kórház vette át, jelenleg téliesítik. Lukács László (Jobbik) felvetésére, miszerint nem lenne-e célszerűbb az illegális migráció ellen önálló határőrséggel fellépni, a miniszter azt mondta: célszerű, hogy a határrendészet a rendőrséghez tartozzon, a pandémiás helyzetben jelenleg is a honvédség segíti ezt a munkát.    Ugyancsak az ellenzéki politikus kérdésére válaszolva arról is beszélt: a koronavírus elleni védekezésben szükséges a kórházparancsnokok munkája, jó döntés volt a járványkórházak kijelölése.

Forrás és bővebben: Népszava