Lapátolják a közpénzt Orbán házi focicsapatához

És elég volt mindössze egy munkanap az MLSZ-nek a lepapírozáshoz.

Az ország talán leggazdagabb labdarúgócsapata annyi pénzhez jut a céges adófelajánlásokból, hogy önerőre sincsen szüksége a különféle építési beruházásokhoz – ez azokból az iratokból derült ki, amelyeket a TASZ perelt ki az MLSZ-ből, és amelyeket a 444 ismertett egy oknyomozó cikkben.

A perre azért volt szükség, mert maguktól nem akarták kiadni a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány által még 2020 tavaszán behúzott 3,3 milliárdos extratámogatás odaítélésére vonatkozó adatokat. A per érdekessége, hogy az MLSZ a járvány első hulláma idején simán bemondta a TASZ adatigénylésére, hogy 45 napra van szüksége a teljesítéshez, ellenkező esetben veszélybe kerülne a közfeladatainak az ellátása. Később viszont meggondolhatták magukat, mert pár hét elteltével inkább megtagadták a támogatási döntés kiadását, ám a bírósági eljárásban végül alulmaradtak.

Az Orbán felcsúti hátsókertjében felhúzott puccos mézeskalács-stadionban játszó focicsapat közpénzekkel támogatásával rengeteg probléma van.

  • Az ország leggazdagabb sportszervezete egy olyan újfatja taózási lehetőséggel élhetett, amit kifejezetten a szegényebb csapatok esélyegyenlőségére hivatkozva iktattak törvénybe.
  • Egyetlen nap alatt, hivatali ügymenetben hoztak végleges döntést olyan programmódosításokról, amelyekről elsőként az MLSZ Elnökségének kellett volna döntenie.
  • A Felcsút szinte a teljes összeghez hozzájuthatott még azelőtt, hogy az MLSZ Elnöksége döntött volna a 2020 előtt kezdett beruházásokra jutó éves sportági tao-támogatási keret felosztásáról.
  • A kérelmek jóváhagyását és a támogatás kiadását két minisztériumnak is törvényes feladata lett volna előzetesen véleményezni, amire a jelek szerint nem került sor.

A látszatra is alig adó, pofátlan pénzszórás részletei elolvashatóak a 444-en.