Lapít a Belügyminisztérium: Gruevszki magyar állampolgár akar lenni!

0

Nem egészen fél éve kapta meg a hazájában korrupció miatt jogerősen két év börtönre ítélt Nikola Gruevszki a magyar menekültstátuszt, emlékeztetett Ujhelyi István.

Az MSZP EP-képviselője annak próbált utánajárni, igazak-e azok a politikai pletykák, miszerint Gruevszki kérvényezte a magyar állampolgárságot – és az Orbán-kormány ezt kész is megadni a volt macedón miniszterelnöknek. 

Ujhelyi István írásbeli kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter (pontosabban a helyette válaszoló Kontrát Károly államtitkár) hosszú gondolkodás után mindössze annyit tudott közölni: a menedékjogról szóló törvény pontosan meghatározza, hogy a menekültügyi hatóság miről és kiknek adhat tájékoztatást, jelen esetben pedig sem a nyilvánosságnak, sem a szocialista politikusnak nem adhatnak információt.

“Vagyis nem mondtak semmit, azt sem cáfolták, hogy Nikola Gruevszki kérvényezte volna már a magyar állampolgárságot. Ideje lenne, hogy a kormány tisztességes módon tájékoztassa a magyarokat az ügyben. Azért, mert – ahogy a hatalom szokta plakátokra írni közpénzmilliárdokból – jogunk van tudni”, kommentálta a Belügyminisztérium némaságát Ujhelyi István. 

A hallgatás oka pedig a szocialista politikus szerint az, hogy miközben a Fidesz semmi mást nem tud mondani a „migránsozáson” kívül a Magyarországot és Európát érő kihívásokra, addig kormányzati pozíciójával visszaélve menedéket ad korrupt politikusoknak vagy szabadon enged jogerősen elítélt gyilkosokat (lásd: utalás az azeri baltás gyilkosra).  

olkt.hu/Ujhelyi István Facebook