Lapít a közmédia és a fideszes propaganda a kémbotrányról

Több mint fél napja van címlapon a Telexen és a Direkt36 oldalán az elmúlt évek talán egyik legkeményebb botrányát ígérő lehallgatási ügy, ám eddig sem a kormányközeli sajtó, sem a közszolgálati távirati iroda, az adófizetők pénzéből működtetett MTI nem érezte úgy, foglalkoznia kellene legalább egy mondat erejéig az izraeli Pegasus-kémszoftver ügyével – írja a Magyar Hang.

A lap emlékeztet: évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is – derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként.

Az Artistegui Noticias, a Daraj, a Die Zeit, a Direkt36, a Háárec, a Knack, a Le Monde, a Le Soir, az OCCRP, a PBS Frontline, a Proceso, a Radio France, a Süddeutsche Zeitung, a The Guardian, a The Wire és a Washington Post közös munkájával felderített, szövevényes ügy szerint több mint 300 magyarországi telefonszám volt azon a listán, amelyhez a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá.

Közülük négy magyar újságíró száma is: a Direkt36 két munkatársa, Panyi Szabolcs és Szabó András esetében a telefonok utólagos vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. A listán rajtuk kívül Dercsényi Dávid, a hvg.hu korábbi újságírója, valamint egy negyedik újságíró szerepelt, aki azt kérte, ne írják le a nevét.

Rajtuk kívül ugyancsak szerepelt a telefonszáma egy magyar fotósnak, aki együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki az orosz vezetésű Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt. De a listán volt Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosának – száma, akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több olyan más üzletemberé is, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban. Korábban, míg komolyabb médiaérdekeltségei voltak, Simicska Lajos fia és egyik legközelebbi bizalmasa is megfigyelés alatt lehetett a Direkt36 nyomozása szerint.