Látlelet a nyomor mélységes bugyrából

0
Amanda Csenyétén, az ország legszegényebb településén él.
A községben egy év alatt keresnek annyit az emberek, mint a Pest megyei Telkiben egy hónap alatt.
A megyei napilap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataira hivatkozva azt írta: havi 36 ezer forint a Csenyétén élők átlagjövedelme.
Kéri Zoltánné, a falu polgármestere nem kívánta kommentálni a statisztikai adatokat, de elmondta: a valamivel több mint félezer lakosú településen 67 embert tudnak foglalkoztatni közmunkásként, a férfiak öt hónapig dolgoznak egy évben, a nők három hónapig, mert olyan nagy az igény erre a munkára, hogy cserélgetni kell az embereket. Az óvodában két csenyétei asszony dolgozik, az iskolában szintén kettő.
Heti nyolc liter tej és négy kiló kenyér itt a túlélést jelenti. Van olyan asszony, aki tíz gyereket nevel egyedül, s hiába kapnak ingyen étkezést az óvodában, iskolában, a kicsik este is éhesek. Egy családnak két asztmás gyereke is van, de nem kapnak utánuk közgyógyellátást, mert négy éve megváltoztatták a törvényt, “lejjebb tették” az egészségkárosodási fokozatot, s megszüntették az ilyen gyerekek után járó magasabb családi pótlékot is. A kölykök persze ugyanúgy köhögnek, mint eddig, csak most saját kevés kis pénzükből kell megvenni a drága gyógyszert, meg a légzést könnyítő készüléket: utóbbi például annyiba került, mint a családfő teljes havi szociális támogatása.
Több családban az anyuka arról ábrándozik, hogy hamarosan bekopog majd a polgármesterhez, s megkéri, “vegye ki” őt is, meg az időközben állástalanná lett férjét is közmunkába. A dédpapa arról, hogy gondozhassa az eperpalántákat a kertben, s éljen még egy darabig: az ő nyugdíja is kell a kasszába. A nagymama arról, hogy időnként beállhasson még napszámba, segíthesse a fiatalokat. A gyerekek meg arról, hogy farsangkor újra szép hercegnőkké meg nyalka lovagokká válhassanak, s legyen a tányérjukon kenyér, sült krumpli meg tarhonya.
Forrás: Budácsik Lajos/facebook