Lattmann Tamás: Orbán Viktor a ma bejelentett, iparűzési adóval kapcsolatos kormányzati intézkedései megölik az önkormányzatiságot, igen. Undorító, igen. A szokásos!

Lattmann Tamás, nemzetközi jogász bejegyzése.

Orbán Viktor a ma bejelentett, iparűzési adóval kapcsolatos kormányzati intézkedései megölik az önkormányzatiságot, igen. Undorító, igen. A szokásos.
Őszintén, ki gondolta, hogy másképp lesz?
Talán márciusban kellett volna megpróbálni erőt mutatni, például azzal, hogy a teljesen nyilvánvalóan Alaptörvény-ellenes veszélyhelyzetet meg kellett volna támadni az Alkotmánybíróság előtt (országgyűlési képviselők egynegyede elég lett volna hozzá). Legalább valamilyen mozgásra kényszeríteni a rezsimet meg a kiszolgálóit – hátha hibát követnek el. Ahogy erre azóta is többször volt lehetőség, de egyszer sem éltek vele. Csak amikor Gödön először már konkrétan is belenyúlt a pénzbe a kormány. Na, akkor viszont rögtön – kár, hogy ahhoz is jól jött volna előzetesen, ha valami gerincet sikerül mutatni.
“Hát akkor ez kész, ennyi volt.”
Valóban? Ennyi lett volna? Csak mert akkor valóban ennyi volt. Lehet sopánkodni a Facebookon…
Én azért továbbra is javasolnám, hogy helyette tessék az Alkotmánybírósághoz fordulni. Legalább legyen már úgy csinálva, mintha lenne csinálva valami. Vagy ennyi lobbiereje sincs az ellenzéki önkormányzati vezetőknek az ellenzéki országgyűlési képviselőknél? Csak mert akkor tényleg nem tudom, mi a kóchengeres búvárharangért tartjuk őket, de akkor ezt a kérdést nem is nekem kell feltennem, hanem az ellenzéki polgármestereknek, különben azt sem tudom, őket minek tartjuk.