Lavrov: Ameddig Zelenszkij és kormánya nem bukik meg addig folyamatos katonai támadás alatt lesz Ukrajna

Oroszország vezető diplomatája szerint Moszkva legfőbb célja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányának megbuktatása, miközben az orosz tüzérségi sortüzek és légicsapások továbbra is Ukrajna városait sújtják.

Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyzése egy új megállapodás keretében – amelyet a hétvégi, Odesszát érő orosz csapás próbára tett –, Ukrajna azon erőfeszítései közepette hangzott el, hogy a fekete-tengeri kikötőkből újraindítsa a gabonaexportot, ami segítene enyhíteni a globális élelmiszerhiányt – írja a Sky News.

Az Arab Liga kairói csúcstalálkozóján vasárnap a küldöttek előtt Lavrov azt mondta, hogy Moszkva eltökélt szándéka, hogy segítsen az ukránoknak „megszabadulni ennek a teljesen elfogadhatatlan rendszernek a terheitől”. Lavrov azzal vádolta Kijevet és nyugati szövetségeseit, hogy propagandát folytatnak, amelynek célja, hogy „Ukrajna Oroszország örök ellenségévé váljon”.

Mihail Podoljak ukrán elnöki tanácsadó az elhangzottakra reagálva csak annyit mondott: az orosz külügyminiszter napszúrást kaphatott, vagy skizofrén.