Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

0

Lázár János a kormánytól várja a tízezer hektáron gazdálkodó, két éve állami tangazdaságként működő Ménesbirtok elidegenítési tilalmának megoldását. Akkor „védetné le” a birtokot politikus, ha kész lesz, azaz korszerűsítették azt.

Milliárdokat költ a kormány az utóbbi években a magántulajdonostól „einstandolt” mezőhegyesi Ménesbirtokra, amelynek a tulajdonosi jogköreit az állam nevében Lázár János gyakorolja, miután a gazdaság, állami tangazdaságként a mintagazdaság státuszát is megkapta.

A mezőhegyesi Ménesbirtokot 2004-ben privatizálták, majd 2013-ban a közel tízezer hektáros állami terület földrészleteit pályázatra írták ki, akkor még csak a bérleti jogra lehetett jelentkezni. Az akkori tulajdonos előhaszonbérleti jogát nem vették figyelembe, ezért a magáncég vezetője pert indított. Mindezek ellenére a pályázaton eredményt is hirdettek, amelyek közel felében Simonka Györgyhöz közel állók nyertek. Az eredmények miatt sorozatos tüntetéseket szervezett az ellenzék, majd a kormány végül semmisnek mondta a pályázaton elnyert földrészletekre kötött szerződéseket. A pályázók kártalanítása után pedig állami tangazdasággá alakították a Ménesbirtokot. A választásokig Farkas Sándor, a mezőgazdasági bizottság akkori alelnöke vezette a tangazdaságot, majd a tavaly tavaszi parlamenti választások után Lázár János kapta meg a feladatot úgy, hogy közben az állam tulajdonosi jogait is ő gyakorolja. Lázár János rendszeresen beszámol a közösségi oldalon az elvégzett munkájáról, a közelmúltban a Békés Megyei Önkormányzat képviselőivel találkozott, ott jelentette be, hogy kétharmados törvénnyel védené a birtokot attól, hogy ismét magánkézbe kerüljön.

olkt.hu/hvg