Lehet le kell mondania az új brit kormányfőnek is – Rishi Sunak új brit miniszterelnök több ígéretét sem tudja teljesíteni

Rishi Sunak miniszterelnök valószínűleg feladja a bevándorlással, a zöldövezet védelmével és a háziorvosi rendelések elmulasztásáért felszámított díjakkal kapcsolatos ígéreteit.

Rishi Sunak a konzervatívok vezetői kampányának legfontosabb ígéreteit adja fel, mivel a frissen megválasztott miniszterelnök elismerte, a romló gazdasági helyzet miatt kénytelenek felülvizsgálni, teljesíthetők-e ígéreteik – írja a The Guardian.

Ez azt jelenti, hogy Sunak valószínűleg feladja a bevándorlással kapcsolatos kulcsfontosságú ígéreteit, éppen akkor, amikor mind a miniszterelnök, mind a belügyminiszter súlyos kritikákat kapott a bevándorlási központok veszélyes túlzsúfoltsága miatt.

A tíz pontból álló bevándorlási terv legfontosabb pontjai között szerepeltek

  • a menedékkérők elhelyezésére szolgáló szállodák használatának megszüntetése, több ezer új ágy biztosítása,
  • célkitűzés, hogy a kérelmek 80 százalékát a benyújtástól számított hat hónapon belül megoldják,
  • valamint a menedékkérők elhelyezése tengerjáró hajókon, amíg kérelmüket feldolgozzák.

Nem csak saját ígéreteivel megy szembe

Sunak kijelentése egy sor politikai fordulat után történt, többek között bejelentette, hogy a jövő héten részt vesz a Cop27 klímacsúcson Egyiptomban, néhány nappal azután, hogy a Downing Street közölte, nem tervezi a részvételt.

A gazdasági helyzet közbeszólt

További ígéretei közé tartozik, hogy megvédi a zöldövezetet a tervezési törvényektől, a háziorvosi rendelés elmulasztása esetén a betegeknek díjat kell fizetniük, a jövedelemadó alapkamatát a következő parlament végére 20 pennyről 16 pennyre csökkenti, és 100 napon belül felülvizsgálja és hatályon kívül helyezi az összes megtartott uniós jogszabályt.

Megvizsgáljuk az összes kampányígéretet, valamint hogy megfelelő-e az idő a továbbvitelükre

– mondta Sunak szóvivője, aki hozzátette:

Szükségünk van egy kis időre, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy mi az, ami megvalósítható és mi az, ami lehetséges, és egyeztetünk az érdekelt felekkel és az illetékes államtitkárokkal is.

Sunak már elvetette azt a tervét, hogy a háziorvosi rendelések elmulasztásáért 10 font bírságot szabjon ki a betegekre, és a következő választásokig minden uniós jogszabályt eltöröljön vagy megreformáljon.