Lendvai Ildikó: Helló, nácik, nácicskák, hát itt vagytok megint?

0

Helló, nácik, nácicskák, hát itt vagytok megint?

Nem mondom, hogy hiányoztatok, pedig sok az ismerős arc. Itt van a 64 vármegye, a Betyársereg, a Mi Hazánk Toroczkaival, Novák Előddel. “Megemlékezés” a Deák téren. Megemlékezés? Ugyan. Hol voltatok más szörnyű eseményeknél, ahol nem gyanítottatok cigány elkövetőt? (Most sem tudni, de hátha… Drukkoltok, hogy így legyen, igaz?) Azok az áldozatok nem fájtak? Égő füstgyertyák, alig látni a ködüktől, lobbannak a lángok. Az ilyen láng mindig könnyen lobban, az ilyen köd mindig gyorsan vakít. Sötétlik a sok fekete dzseki és póló. Karlendítések, mintegy bemutatkozásként. Na persze ez is csak kegyeletből.
“Cigánybűnözés!” “Megtámadják a becsületes magyarokat!”-ordítják. “Rendet, csendőrséget!”-áll a feliraton. Istenem, szerencsétlen áldozatok, szegény fiúk, mit tesznek az emléketekkel! Melyik politikai piacon teszik áruvá a halálotokat!?
Egész véletlenül a Roma Önkormányzat épületéhez akarnak vonulni. A kollektív bűnösség, milyen régi trükk! Működik cigánnyal, zsidóval, svábbal, magyarral szemben.
Csendőrség még nincs, de rendőrök azért vannak. Igazoltatnak, de nem oszlatnak, járványhelyzet ide vagy oda. Nyilván az a parancs, hogy csak, ha dudálnak. “Király nem alhatik”, de csak a dudától. Cigányozni lehet, light változatban ezzel már ő is próbálkozott. Itt a “hard” hangszerelés hallható. A vetés beérett.
Sokan vannak, mert becsatlakoztak a fociultrák is. Abból a rengeteg pénzből, ami a focira ment, egy kicsi juthatott volna az ő leszerelésükre, áthangolásukra is. Elhiszem, hogy közülük többen, akik ismerték a tragikus sorsú fiúkat, valóban gyászolják őket. De ez itt most nem a gyász hangja. A sajtó szerint itt van Dzsurdzsák is, mint írják, hogy csitítsa a pályáról ismert ultrákat. Hát, itt már késő. De milyen jó, hogy diplomata útlevéllel időben hazahozták! Még lekéste volna a csitítást.
Ma reggel szólt a miniszterelnök a Kossuthon, fél mondatban még utalt is a Deák téri tragédiára. De erről a felvonulásról valahogy elfelejtett egy szót is szólni. Igaz, el volt foglalva a nemzeti konzultáció meghirdetésével. Ott majd Sorosról lesz szó, akinek tervei ellen, mint mondta, “berzenkedik az ösztönvilága”.
Érdekes, az enyém meg a bunkó cigányozás, az eszement kollektív gyűlölet ellen berzenkedik. Hiába, ízlések, pofonok és ösztönvilágok különböznek.

szerző. Lendvai Ildikó volt szocialista alelnök.