Lendvai Ildikó: “megfejtettem az Orbán-kormány titkát!”

0

Gyakran tűnődtem azon, hogyan lesz jó arcú, intelligens emberekből – a kormányba bekerülvén – rövid idő alatt elbunkósodott, kioktató és csúsztató, pökhendi alak. Rájöttem! Aki e téren nem ösztönös zseni, azt szerintem kötelezik egy gyorstalpaló PT (pimaszító tanfolyam) elvégzésére. Lehet estin és levelezőn is. Illetve levelezőn nem, mert a tananyagban az is benne van, hogy levelekre, állampolgári vagy újságírói megkeresésekre válaszolni tilos.

Itt van például Fürjes Balázs államtitkár. Tárgyalóképes, tájékozott embernek mondták, dehát Gulyás Gergely vagy Novák Katalin is az volt valaha, a tanfolyam előtt. Mostanra Fürjessel is elvégeztették. Vizsgamunkaként rögtön ráförmedt Budapest vezetőire: ne jajgassanak, hogy megvonják a várostól az iparűzési adó jelentős részét. 40 milliárdot, amiből fedezhető volna a BKV fél évi teljes bérköltsége. „Tessék munkához látni, nem panaszkodni kell!” 0 vetette oda.
Na most:

1. Talán szólhatna a főnökének is, ne nyavalyogjon, ne átkozódjon, ha kevesebb pénz jön Brüsszelből, Tessen munkához látni, nem panaszkodni kell.

2. „ Ideje, hogy az iparűzési adó csökkenjen, hogy több pénz maradjon az embereknél és a vállalkozásoknál” – így Fürjes. Ja. Én meg úgy érzem, ideje, hogy a stadionokra, miniszterelnöki rezidenciára szánt irdatlan összeg csökkenjen, hogy több pénz maradjon az embereknél és a vállalkozásoknál.

3. Az államtitkár spórolásra int: „a kormány saját magán kezdte az adócsökkenést, a központi költségvetés adóbevétele csökkent”. Megható, hogy eszerint az adóbevételt a kormány saját pénzének tekinti, ámde ez nem lett kevesebb. Többféle adó valóban csökkent, de ezt bőven ellensúlyozta a minimálbér adómentességének eltörlése, az EU-ban legmagasabb áfa és pár olyan plusz sarc, mint a cafeteria megadóztatása.

Azért az államtitkár még nem vizsgázott ötösre. A Fidesz közleményének kellett kisegítenie:

„attól tartanak, visszatér a Demszky-korszak”.

Remélem, nem mindenben. Demszky tudniillik ötször nyert választást (ahányszor csak elindult), a Fidesznek pedig ehhez még egy kicsit pedáloznia kéne. Óvnám őket a túlzott erőfeszítéstől.
Vannak viszont ötleteim, mely politikusaik oktatnak a pimasz-képző kurzusokon. Végre egy hely, ahol nem okoz gondot a tanárhiány!

szerző. Lendvai Ildikó volt szocialista alelnök