Lengyel miniszterelnök: Lengyel-belarusz határválság – Varsó szerint a háttérből a Kreml irányít továbbra is

A helyi muszlim közösség eltemette Mustafa Mohammed Murshed Al-Raimi jemeni menekültet a lengyelországi Bohonikiben vasárnap.

 

Több ezer menekült rekedt Lengyelország és Fehéroroszország között a senki földjén, katonák közé szorítva, miután Minszk az uniós szankciókra válaszul szervezetten szállítja a térségbe a világ különböző pontjairól az Európába vágyókat. A krízisért Nyugaton Aljakszandr Lukasenkát és a mögötte álló Oroszországot teszik felelőssé. Az unió lépéskényszerben van, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát.

A válság a lengyel kormánypártnak ugyanakkor jól jött, hiszen határozott határvédelmi intézkedéseikkel ellensúlyozni tudják az abortusztörvény miatti népszerűségvesztést.

Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök kedden arról beszélt, a határon történt események agytrösztje Moszkva, és Minszk a Kreml direktíváját követi.

A keleti határaink biztonsága brutális veszélybe került egy kegyetlen diktátor miatt, aki revánsot akar venni Lengyelországon és Európán, amiért kiálltunk az emberi jogokért Fehéroroszországban. De tudjuk, hogy ezt a revánsot Moszkva irányítja

– fogalmazott a kormányfő.

Vlagyimir Putyin és kormánya határozottan elutasította, hogy bármilyen köze lenne a mostani eseményekhez, pedig sok mindent elárul az ártatlanságukról, hogy szerdán már két orosz bombázó is járőrözve repkedett a határ közelében. Putyinnak arra mindenképp megvannak az eszközeit, hogy leállítsa szövetségesét, de ezt már csak azért sem fogja megtenni, mert ha Európában valami nincs rendben, az mindig Oroszországnak kedvez.

Fennáll a veszélye, hogy elmegy a falig. Lukasenka túlélte a tavalyi tüntetéssorozatot anélkül, hogy eltávolították volna a pozíciójából, és olyan erősen jött ki a krízisből, hogy kis túlzással azt hiszi, bármit megtehet. Ráadásul a hírnevét sem kell már féltenie, mert nemzetközi szinten mindenki elutasítja. Erre utal az is, hogy Lukasenka csütörtökön már a gázszállítás leállításával fenyegette az Európai Uniót bármilyen új büntetőintézkedésre válaszul.

Ami pedig Lengyelországot illeti, a kormánynak a humanitárius és a migránsellenes megoldás között kellene megtalálnia az arany középutat, hogy a probléma is elháruljon és hatalmon is maradjanak. Csakhogy ez jelenleg megoldhatatlan feladványnak tűnik.