Lengyelország kormánya megtette azt amit a magyar kormány soha!

Az Európai Bizottság szerdán délután bejelentette: azt ajánlja a tagállamoknak, hogy hagyják jóvá Lengyelország nemzeti helyreállítási tervét, amelynek keretében 23,9 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd euró kedvezményes hitelt biztosítanak nekik – írja az Eurológus.

Mivel a lengyel igazságszolgáltatási reform egyes elemei az uniós jogba ütköztek, sokáig kétséges volt, hogy Lengyelország hozzáférhet-e a támogatáshoz. A szejm azonban néhány napja megszavazta az EU által kifogásolt bírósági fegyelmi kamara megszüntetését célzó tervezetet, így elhárult a legfőbb akadály. Az Európai Bizottság azonban feltételeket is szabott, ugyanis a lengyel kormány még nem tette meg az igazságszolgáltatásban általuk elvárt összes lépést és intézkedést. Ezért mielőtt Lengyelország benyújtja első kifizetési kérelmét, ezeknek a feltételeknek még eleget kell tenniük. Az Európai Tanács négy héten belül hozza meg a jóváhagyásról szóló formai döntést.

Így Magyarország maradt az egyetlen tagállam, melynek helyreállítási tervéhez egy éve nem járul hozzá az Európai Bizottság, méghozzá a korrupciós kockázatok miatt.

Az új kormányban Navracsics Tibor lett az uniós források felhasználásáért felelős, tárca nélküli miniszter, aki május közepén azt mondta, év végéig meg akar egyezni a függőben lévő EU-s támogatásokról.

Magyari Péter márciusi cikke a magyar helyreállítási tervről: Újabb kísérletet tett a magyar kormány, hogy hozzáférjen az elzárt EU-s pénzekhez.