Lesz ez még több is! 340 forint felett az euró

A  forint napközben egyszer már történelmi mélyponton járt, a kereskedésben most ezt is sikerült alulmúlni, 340,29 forintot is kértek egy euróért.

0

A múlt pénteki 339,2 forint után szerda délután már 340 forintnál is többet kértek az euróért, ezzel nem csak újabb mélypontra szállt az árfolyam, de fontos határt is áttört a piac.

A következő napok azonban ennél is fontosabbak lehetnek: bár az árfolyamot az elemzők szerint legalább részben mozgató Magyar Nemzeti Bank most nem tart kamatdöntő ülést (ahol elmondhatnák, hogy minden rendben van), csütörtök reggeltől fontos adatok érkeznek: holnap az éves infláció, amely a Portfolio szerint Európa-bajnok lehet, és jóval a jegybank toleranciasávja fölött van – és ennek ellenére jó eséllyel mégsem lép az MNB.

Pénteken pedig érkezik az éves GDP-növekedésről szóló adat, amelyből az derülhet ki, hogy a kiemelkedő bővülést a negyedik negyedévben – az egyre kedvezőtlenebb külső környezet ellenére is – tartani tudta-e a magyar gazdaság. A nagy kérdés persze az lesz, hogy mi történik a következő időszakban: az elemzők nem csak a növekedés lassulásával, de tovább gyengülő forinttal számolnak.

Pénteken még egy fontos, az árfolyamot mozgató döntés várható: két nagy hitelminősítő, a Fitch és a Standar & Poor’s is értékeli a magyar szuverén államadósság besorolását – és szokásához híven a magyar gazdaság kilátásait is. Szakértők és a kormány jó ideje felminősítésre számít, a mostani, kedvezőtlenebb kilátások azonban óvatosságra inthetik a hitelminősítőket.

Forrás Hvg