Letette az esküt az új cseh kormányfő

Milos Zeman cseh államfő vasárnap kormányfővé nevezte ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét. Fiala azonnal letette a hivatalos esküt.

Zeman hétfőtől december 13-ig külön-külön találkozni akar a miniszterjelöltekkel, utána nyílik meg az út az új kormány megalakulásához. Az államfő korábban közölte, a 17 miniszterjelölt közül egy ellen vannak kifogásai. Nevet nem mondott, de a sajtó szerint Jan Lipavsky kalózpárti külügyminiszter-jelöltről van szó. Ezt hivatalosan nem cáfolták, de nem is tagadták. Petr Fiala azt mondta, már tájékoztatta az elnököt a jelöltekről. Ismételten leszögezte, hogy kiáll valamennyiük mellett.

Tekintettel arra, hogy Milos Zeman koronavírustesztje csütörtökön pozitív lett, és kéthetes karanténba kellett vonulnia, az államfő és az általa kinevezett kormányfő közvetlenül nem találkozhatott. Az elnök a kinevezés idején átlátszó fallal volt elszigetelve Petr Fialától és a hivatalos ceremónia többi résztvevőjétől.

Fiala kinevezésével Csehországnak néhány hétig két kormányfője lesz: Andrej Babis az ügyvezető, Petr Fiala pedig a kinevezett miniszterelnök. Az alkotmány szerint a tényleges hatalom az új kormány hivatalos kinevezéséig az ügyvezető kormány kezében van. Petr Fiala azt nyilatkozta, hogy kormánya december közepén szeretné átvenni az ország irányítását.

Fiala az új ötpárti cseh kormánykoalíció közös kormányfőjelöltje volt. Ezt a koalíciót az októberi csehországi képviselőházi választásokat megnyerő Spolu hármas szövetség és a vele közösen kormányt alakító kétpárti PirSTAN szövetség alkotja. Az öt párt már aláírta a koalíciós szerződést.