Letiltották Gyurcsányt, de hamar helyreállt a rend

0

Pénteken a Pesti Srácok, vasárnap Gyurcsány Ferenc csatornáját törölte le a Youtube.

Mindkét esetben értesítés nélkül történt a dolog és az érintettek sokáig azt sem tudták, miért büntették őket.

Hétfőn délután Gyurcsány csatornája újraéledt.Mint kiderült, két, első látásra is minimum gyanús nevű bejelentő elég volt egy ennyire drasztikus lépéshez.

A Youtube vasárnap hajnalban minden előzetes jelzés nélkül felszámolta, majd hétfőn délután hat után pár perccel – most már kommunikálva is az ügyről – visszaállította Gyurcsány Ferenc videócsatornáját. 

A letiltás majd a feloldozás részletei azért igen érdekesek, mert remekül illusztrálják, hogy néha milyen alapon tüntetnek el egyik pillanatról a másikra a tulajdonosaik számára akár életfontosságú Youtube-tartalmakat. 

Az ügyben kezdetekről fogva az tűnt a legfurcsábbnak, hogy Gyurcsány – a közösségimédiás tartalmait menedzselő Adámy Péter szerint – nem kapott semmiféle korábbi tiltást vagy figyelmeztetést mindaddig, míg most vasárnap egyszer csak el nem tűnt a csatornája, majd üzenetet nem kapott a videószolgáltatótól arról, hogy a szerzői jogok ismételt megsértésének gyanúja miatt büntették meg ilyen keményen. 

A Youtube saját szabályzata szerint az extrém eseteket kivéve egy teljes csatornát csak 3 egymás utáni, 90 napon belül kiosztott büntetés-figyelmeztetés után szednek le, ha a júzer nem hajlandó javítani a hibáját. 

Gyurcsány esetében viszont nem ez történt. Adámy a 444-nek azt mesélte, hogy a vasárnap hajnali drasztikus lépés előtt nem kaptak semmi ilyesmit, így azt, hogy igazából mi volt a bűnük, csak hétfőn délután tudták meg, amikor percekkel egymás után 3 levelet is kaptak a Youtube-tól. Egyrészt arról, hogy a belső vizsgálat azt igazolta, hogy Gyurcsány nem hibázott, másrészt arról, hogy egyáltalán miért kezdtek vizsgálódni és letiltani.

Ekkor derült csak ki – tehát akkor, amikor csak az “ítélettel” együtt kapták meg a “feljelentést” – hogy 2 különböző felhasználó tett 3 bejelentést Gyurcsány ellen, azt állítva, hogy a politikus jogtalanul használt fel szerzői joggal védett tartalmakat, vagyis filmrészleteket. 

A két felhasználó egyike Sáska Arcú Cigány felhasználó volt. A másikuk hagyományosabb felhasználónevet adott meg, őt csak a mailcíme tanúsága szerint hívják Köcsög Patriknak. Sáska Arcú Cigány azt állította, hogy nála vannak a Monty Python “Brian élete” című legendás filmjének jogai. Amit annyira elhittek neki, hogy jelentős részben emiatt kapcsolták le a csatornát. Az ilyen típusú bejelentések esetében sokkal komolyabban veszik ugyanis, ha személyesen a jogtulajdonos jelentkezik és nem egy semleges külső szereplő állítja, hogy X ellopta Y zenéjét vagy filmjét. 

Gyurcsányékat arról tájékoztatták, hogy a lekapcsolás egyik fő oka az volt, hogy párhuzamosan több felhasználó is hasonló vétség miatt nyomta fel őket, illetve az, hogy maguk a jogtulajdonosok tették ezt, vagyis olyanok, akik magukról ezt állították. 

Sokat elárul az óriáscég kulcsfontosságú vizsgálatainak mélységéről, hogy a megadott felhasználónevek ellenére nemhogy komolyan vették a vizsgálódást, de rögtön a létező legkeményebb büntetést szabták ki. Igaz, hogy Sáska Arcú Cigány a bejelentő dokumentum egy későbbi részében már Smith-nek nevezte magát, de ha magyarul beszélő és az országot ismerő alkalmazottak foglalkoztak az üggyel, mondhatni meglepő, hogy ennek ellenére ennyire komolyan vették a dolgot. 

Ha pedig nem magyarok foglalkoznak a magyar ügyekkel, az talán még ennél is riasztóbb lehetőség.

A Youtube vizsgálata egyébként azt állapította meg, hogy Sáska Arcú és a másik júzer bejelentései alaptalanok, ezért is állították vissza a Gyurcsány-csatornát. A levelükben szó szerint így fogalmaztak:

“Megállapítottuk, hogy az ezekre az URL-ekre kapott szerzői jogi eltávolítási kérés érvénytelen. A szerzői jogi figyelmeztetést feloldottuk.”

Az ügy minden bizonnyal azért is oldódott meg ennyire gyorsan, mert a Youtube tavaly külön dedikált embert nevezett ki a magyar politikai pártokkal való kapcsolattartásra. 

Gyurcsány csatornáját a történtek miatt “védett” állapotra állította a Youtube. Ezt a védettséget olyanok kapják meg, akiket többen is felnyomtak, de utóbb az derült ki, hogy alaptalanul. A védett státusszal próbálja megakadályozni a cég, hogy valakit szervezett hecckampánnyal lehetetlenítsenek el.